Marea Britanie va vinde „nelimitat” Chinei tehnologie militară, inclusiv radare

Soldaţi chinezi.
Soldaţi chinezi. (Getty Images)

O companie britanică nenumită a obţinut o licenţă de export a unei cantităţi nelimitate de produse armatei chineze „inclusiv tehnologie radar pentru aeronave, care probabil va fi folosită de Forţa Aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului”, potrivit unei ştiri publicate de ziarul South China Morning Post

Contractul, guvernat de o „licenţă de export individuală deschisă (OIEL)”, este activ din aprilie, adică doar la două luni după ce premierul britanic Theresa May a vizitat Beijingul, conform informaţiilor publicate de Departamentul Marii Britanii pentru Comerţ Internaţional, informează site-ului Zero Hedge.

Spre deosebire de acordurile precedente de vânzări de armament britanic către China, care au fost limitate în privinţa cantităţii şi a valorii, în baza noului acord furnizorul poate „exporta o cantitate nelimitată de produse”, inclusiv echipamente, componente, programe şi tehnologie pentru sisteme de radare militare, a precizat Departamentul.

Într-o bază specială de date, Departamentul a descris echipamentele ca fiind „sisteme de achiziţie a ţintei, sisteme pentru controlul armelor şi sisteme de contracarare” destinate „avioanelor, elicopterelor şi dronelor”, potrivit South China Morning Post.

„Se presupune că valoarea contractului este foarte mare şi că utilizatorul final ar fi forţa aeriană”, a declarat Andrew Smith, purtător de cuvânt al ONG-ului “Campaign Against Arms Trade”, adăugând că, în timp ce licenţele de export individuale deschise sunt de obicei valabile între cinci şi zece ani, „valorile nu sunt niciodată publicate, aşadar cifrele ar putea fi foarte mari”.

În plus, Smith a notat că nu doar Marea Britanie vinde echipamente militare Chinei şi că „aproape toţi ceilalţi mari exportatori de armament fac exact acelaşi lucru”.

După cum sugerează South China Morning Post, acordul britanicilor cu comuniştii chinezi implică faptul că Londra şi Beijingul vor continua să coopereze economic, în ciuda tensiunilor comerciale şi geopolitice continue dintre SUA şi China.

În condiţiile în care Marea Britanie este pe cale să iasă din Uniunea Europeană, mulţi au atras atenţia cu privire la provocările economice şi comerciale pe care le va înfrunta Londra. În plus, anul trecut, China „şi-a dublat investiţiile directe în Marea Britanie la peste 20 miliarde de dolari”, susţine ziarul South China Morning Post.

Li Bin, membru senior în cadrul Universităţii Tsinghua din Beijing, care lucrează atât în Programul pentru Politică Nucleară cât şi în Programul pentru Asia la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Marea Britanie înfruntă multe provocări interne şi externe din cauza iminentei sale ieşiri din blocul european.

Li se aşteaptă ca Londra să facă mai multe afaceri cu Beijingul, ceea ce nemulţumeşte Washingtonul.

În luna octombrie, profesorul Hugh Griffits, unul dintre principalii oameni de ştiinţă britanici cu specializare în domeniul radarelor şi preşedintele Comisiei de Experţi în Ştiinţa Apărării în cadrul Ministerului britanic al Apărării, a fost recunoscut de China pentru contribuţia sa la avansarea tehnologiei chineze pentru radare. El a primit un premiu în cadrul unei ceremonii desfăşurate în oraşul Nanjing, în prezenţa a peste 700 de oameni de ştiinţă chinezi.

Un alt expert britanic în comunicaţii, David Stupples de la Universitatea din Londra, a cărui cercetare se concentrează pe inteligenţa electronică şi războiul electronic, a afirmat că a fost invitat să ţină prelegeri la un institut tehnic din China care este asociat cu serviciul de spionaj al guvernului comunist chinez.

„China a făcut un progres imens în privinţa design-ului pentru radare în ultimii 10 ani şi trebuie să fie considerată ca făcând parte din topul celor mai bune 10 ţări” ale lumii în acest domeniu, a precizat Stupples.

În privinţa sistemelor radar din spaţiu, de exemplu, China prezintă „competenţă şi ingeniozitate”, însă în privinţa aplicaţiilor maritime şi aeriene, „Marea Britanie este puţin în avans”, a mai afirmat el.

De asemenea, Marea Britanie este mai avansată în privinţa conceperii de sisteme complete de spionaj, supraveghere şi recunoaştere, deşi „componentele individuale” ale armatei chineze „sunt de primă clasă”, a afirmat el, conform South China Morning Post.

Potrivit lui Wang Tong de la Universitatea Xidian, vânzările de tehnologie britanică către China nu vor merge „prea departe” deoarece Londra schimbă o cantitate atât de mare de informaţii sensibile cu Washingtonul, încât nivelul tehnologiei ce va ajunge în China va fi limitat. În plus, experţii britanici în radare nu vor fi implicaţi în mod direct în programele de radar ale statului comunist.

„Distribuirea de informaţii despre modele şi specificaţii este strict interzisă. Cred că ambele părţi sunt complet conştiente de consecinţe”, a susţinut Wang. „De cele mai multe ori, oamenii doar discută despre fizică, modele matematice şi noi teorii.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe