Marea Insulă de Gunoaie din Pacific a crescut de 100 de ori în 40 de ani: Studiu

Obiectele din plastic care s-au acumulat în aşa-numita Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, o masă de mărimea statului Texas, a crescut de o sută de ori de la începutul anilor 1970, şi a afectat foarte mult viaţa marină din apropiere, în conformitate cu un nou studiu american.

Insula de Gunoaie poate fi descrisă ca un vortex mare, compus în principal din plastic, nămol chimic şi alte resturi, care au fost prinse în curenţii oceanici ai Pacificului.

Nu este clar cât de mult gunoi provine din surse de pe uscat sau de pe nave, dar unele estimări susţin că circa 80 la sută din gunoiul din plastic provine de pe uscat, unele elemente fiind scurse din golfuri, luate de furtuni sau spălate de pe plaje.

Gunoiul vine de peste tot din lume şi este transportat de curentul numit Curentul Subtropical al Pacificului de Nord. Insula de gunoaie se află într-o zonă cu o mişcare lentă a curenţilor şi vântului.

Cercetătorii de la Institutul Scripps de Oceanografie din San Diego au declarat săptămâna trecută că, în ultimele patru decenii, masa de gunoi a crescut de 100 de ori, provocând schimbări uriaşe în ecologia oceanului.

În cadrul studiului publicat în revista Biology Letters, oamenii de ştiinţă de la institut şi-au concentrat cercetarea asupra mediului marin aflat la aproximativ 1600 km spre vest de coasta Californiei şi au documentat "o cantitate alarmantă de gunoaie generate de oameni, de obicei bucăţi de plastic de dimensiunea unei unghii, plutind pe mii de kilometri de ocean."

Din moment ce Insula de Gunoaie este formată în principal din bucăţi mici de plastic de dimensiunea unor confetti, masa este dificil de văzut cu ajutorul sateliţilor sau cu ochiul liber. Aceasta a fost descoperită abia la sfârşitul anilor 1980.

Cercetătorii au studiat în special insectele marine cunoscute sub numele de "păianjeni de apă", rudele altor insecte din familia Gerridae, care locuiesc pe suprafeţele de apă şi îşi depun ouăle pe resturi. Aceste insecte îşi depun ouăle pe obiectele plutitoare din mare, inclusiv scoici, spumă de mare, pene şi particule mici de plastic din Insula de Gunoaie.

Studiul a constatat că aceste insecte "au exploatat afluxul de gunoaie din plastic ca noi suprafeţe pentru a-şi depune ouăle," ceea ce a "dus la o creştere a densităţii ouălor insectelor." Acest proces ar putea afecta şi alte animale din regiune, inclusiv animalele care se hrănesc cu ele, cum sunt crabi. Între timp, explozia populaţiei de insecte ar duce la o sursă în scădere de plancton şi larve de peste, cu care se hrănesc păianjenii de apă.

"Observăm schimbări în aceste insecte marine, care pot fi atribuite direct plasticului", a declarat Miriam Goldstein, absolventă Scripps, autoarea principală a studiului. Studiul a menţionat o lucrare anterioară a Scripps, care a constatat că 9 la sută din peşti au plastic adunat în stomacul lor.

Goldstein a subliniat că va fi aproape imposibil să se cureţe Insula de Gunoaie, din cauza scalei sale masive şi a modului în care este dispersată.

"Plasticul s-a răspândit mult doar la sfârşitul anilor '40 şi începutul anilor '50, dar acum toată lumea îl utilizează şi, într-un interval de 40 de ani, am observat o creştere dramatică a plasticului din ocean", a adăugat Goldstein.

"Istoric vorbind, nu am prea reuşit să oprim plasticul să nu mai intre în ocean, deci sperăm că în viitor vom înregistra rezultate mai bune."