Marina rusă se va extinde cu 50 de nave în acest an

Marina rusească.
Marina rusească. (captură youtube.com)

Marina rusă va primi în acest an 50 de nave de diferite mărimi şi clase, a declarat luni amiralul Viktor Chirkov, comandantul marinei ruse, fiind citat de agenţia de ştiri Interfax.

Noile nave fac parte dintr-un program de reînarmare început sub preşedintele Vladimir Putin şi care urmăreşte să ofere Rusiei, până în anul 2050, o marină capabilă să opereze departe de casă – o capacitate pierdută după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Marina actuală rusă este în mare parte folosită pentru un rol de apărare a zonelor de coastă.

Expansiunea puterii maritime are loc într-un moment în care Rusia se confrunta cu Occidentul în privinţa Ucrainei, unde Moscova susţine miliţiile separatiste. Anul trecut, soldaţii ruşi au ocupat peninsula ucraineană Crimeea, care găzduieşte o importantă bază navală rusească în Sevastopol.

Conform website-ul de ştiri rusesc Lenta.ru, nu toate cele 50 de nave sunt nou nouţe. Unele dintre ele sunt renovate şi modernizate din diverse clase de ambarcaţiuni, submarine şi nave de luptă mai mici.

Printre navele noi ce urmează să fie livrate flotei ruseşti se numără nave de suprafaţă şi submarine nucleare din clasele Borei şi Yasen – nave moderne care deja sunt în curs de înlocuire a forţelor nucleare subacvatice ruseşti din era sovietică.

Marina rusă anticipează, de asemenea, că noile nave vor include şi fregate şi ambarcaţiuni de patrulare.

Chirkov a declarat că programul de expansiune a marinei va include şi dezvoltarea infrastructurii portuare şi revizuirea procesului de pregătire a marinarilor ruşi, a raportat Interfax.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.