Marine Le Pen susţine că Steve Bannon nu va controla populiştii Europei

Marine Le Pen s-a distanţat de Steve Bannon, fost consilier al preşedintelui american Trump, afirmând că doar europenii pot salva Europa. Lidera de extremă dreapta a fost îngrijorată că imaginea partidului său ar putea fi afectată de asocierea cu Bannon.
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. (Bertrand Guay/AFP/Getty Images)

Lidera franceză de extremă dreapta Marine Le Pen a declarat luni că salvarea Europei de birocraţii din Bruxelles nu depinde de un american precum fostul strateg al Casei Albe Steve Bannon.

“Bannon nu este european. El este american. Doar noi vom modela forţa politică rezultată în urma alegerilor europene deoarece suntem ataşaţi de libertatea noastră, ataşaţi de suveranitatea noastră”, a precizat Le Pen, lidera partidului Adunarea Naţională (cunoscut anterior sub numele de Frontul Naţional) la o conferinţă de presă în Roma, potrivit Deutsche Welle.

Le Pen a luat cuvântul alături de ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, în cadrul unui eveniment care a urmărit să prezinte un front unit înaintea alegerilor parlamentare din UE. Populiştii anti-UE din Europa speră să obţină rezultate semnificative la votul din mai 2019.

Bannon a anunţat că plănuieşte să creeze un think tank în Bruxelles – numit Mişcarea (The Movement) – cu scopul de a susţine partidele de dreapta de pe continent. În ultimele luni, el a încercat să ajungă la posibili aliaţi în Europa pentru a amplifica suportul pentru o campanie anti-establishment pan-europeană.

Salvini, care conduce partidul anti-imigraţie Liga şi este şi vicepremier al Italiei, s-a întâlnit cu Bannon în luna septembrie şi aparent s-a înscris în think tank-ul Mişcarea. În luna martie, Bannon a luat cuvânt la un congres al partidului Marinei Le Pen. Vicepreşedintele Adunării Naţionale, Louis Aliot, a declarat că partidul se va alătura de asemenea think tank-ului lui Bannon.

Dar la conferinţa de presă de luni, Le Pen a subliniat: “Noi suntem cei care reprezentăm diferitele popoare din Europa, care structurăm forţa politică ce urmăreşte în mod specific să salveze Europa. Acest lucru să fie clar”.

Salvini a declarat reporterilor că este nevoie de o “revoluţie a bunului simţ” pentru a-i înlătura pe “cei închişi în buncărul Bruxelles-ului”.

De asemenea, Salvini l-a atacat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi pe comisarul UE pentru economie, Pierre Moscovici – care au criticat planurile bugetare ale Italiei – afirmând că aceştia “au adus nesiguranţă şi teamă în Europa şi refuză să îşi părăsească fotoliile”.

Comentariile lui Salvini au fost reiterate de Le Pen, care a caracterizat progresul blocului ca fiind “patetic”.

“UE a fost construită pe o mulţime de promisiuni... dar foarte puţine s-au realizat sau oferă rezultate”.

“Noi nu luptăm împotriva Europei, ci împotriva Uniunii Europene care a devenit un sistem totalitar”, a adăugat ea.

Partidele populiste europene au obţine o serie de succese electorale în ultimii ani. Guvernul populist al Italiei a ajuns la putere în luna iunie. La începutul acestui an, premierul ungar naţionalist Viktor Orban a obţinut cel de-al treilea mandat. În Germania, partidul anti-imigraţie Alternativa pentru Germania a devenit cel mai mare partid din opoziţie după alegerile din 2017, iar în Austria populiştii de aripă dreaptă fac parte din noul guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe