Mass-media nu mai poate menţine tăcerea

Expoziţia Adevăr-Compasiune-Toleranţă
Expoziţia Adevăr-Compasiune-Toleranţă (Epoch Times România)

Muzeul de arheologie, Cetatea Medievală din Târgu Mureş, găzduieşte lucrări din creaţia grupului internaţional de artişti consacraţi: Kathleen Gillis, Kunlun Zhang, Xiaoping Chen, Xiqiang Dong şi alţii în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Artă „Adevăr - Compasiune — Toleranţă” organizată de Asociaţia Română de Qigong Falun Dafa România.

Profundul conţinut ideatic şi afectiv al expoziţiei, susţinut de realismul exprimării şi de o desăvârşită artă a portretului, a fost îmbogăţit de explicaţii privind istoria lumii de la origini până în prezent şi felul cum ne amprentează realitatea.

Gina Sturdza, Managing Partner al The Epoch Times România, unul din partenerii expoziţiei, a notat:

"În decembrie sunt mai multe evenimente pe care le comemorăm. Pe 10 decembrie este ziua drepturilor omului. Iar această expoziţie vorbeşte despre drepturile omului, vorbeşte despre o realitate tristă a zilelor noastre care are loc în China.

Evident, la sfârşitul lunii comemorăm revoluţia menită să pună capăt atrocităţilor care se întâmplau şi în România subjugată de comunism, aşa cum dezvăluie trăitorii acelor vremuri şi în paginile Epoch Times.

Am fost de curând la Piteşti. Tema noastră a fost paralela între torturile de la Piteşti şi cele aplicate practicanţilor Falun Gong, prin similitudinea dintre tablourile ce descriu atrocităţile la care au fost supuşi deţinuţii de la Piteşti şi practicanţii Falun Gong. Am vorbit cu mulţi deţinuţi care erau în sală şi ne-au mărturisit acelaşi lucru pe care îl vedeţi dumneavoastră în această expoziţie: faptul că au putut să reziste persecuţei brutale datorită spiritualităţii lor.

Am vorbit despre faptul că aceşti oameni, atât la Piteşti cât şi în China, prin credinţă adevărată, prin practica spirituală Falun Gong, care are la bază trei principii - adevăr compasiune toleranţă - au reuşit să reziste în faţa acestor persecuţii.

Prezenţa mea la această expoziţie este motivată de conştiinţă.

Foarte puţini reprezentanţi ai mass-media vorbesc despre asta, şi le mulţumesc jurnaliştilor care se află aici. Din 1999 când a început persecuţia Falun Gong în China, mass-media internaţională a fost cenzurată, nu i-a fost permis să raporteze despre persecuţie. Toţi jurnaliştii străini sunt cenzuraţi şi dacă raportează despre subiecte sensibile nu li se mai acordă viza de intrare în China. Poate ştiţi, poate nu ştiţi, până şi jurnaliştilor din Hong Kong li se cere viză ca să intre în China şi le sunt monitorizate foarte atent toate informaţiile pe care le transmit. Cenzura în China este foarte puternică. În momentul în care persecuţia a început, mass-media chineză, care este evident portavocea Partidului Comunist Chinez, a transmis oamenilor lumii numai informaţia pe care a dorit să o disemineze, haideţi să nu o calificăm în nici un fel, iar mass media internaţională a preluat aceste rapoarte şi a ajuns astfel să persecute practicanţii Falun Gong.

O anchetă realizată în martie/aprilie 2006 de ziarul The Epoch Times, a dezvăluit că în China există lagăre unde se efectuează mii sau zeci de mii de operaţii de recoltare de organe de la deţinuţi politici.

Operaţiile sunt făcute în secret, cu forţa, în spitale special amenajate pe lângă lagăre de muncă şi închisori, iar organele sunt vândute cu profituri imense doritorilor.

Organele sunt obţinute cu forţa de la oameni nevinovaţi, deţinuţi tineri, care nici măcar nu au pedepse capitale. Aceştia sunt ţinuţi în lagăre speciale unde li se fac analize medicale. Sunt păstraţi în viaţă până când este găsită persoana care se potriveşte din punctul de vedere al grupei de sânge, al anticorpilor, etc. Apoi sunt folosiţi şi li se extrag diverse organe, care sunt vândute cu preţuri exorbitante. După operaţie, se recoltează de obicei şi restul organelor spre folosirea ulterioară pentru alte transplanturi. "Carcasele" - oameni uneori încă vii - sunt aruncate în cuptoare de cremare.

În momentul în care mass-media internaţională n-a putut să vorbească despre recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong, oamenii de pretutindeni s-au dus să–şi facă un transplant în China, neştiind că pentru a face un transplant, un practicant Falun Gong este omorât. În acest fel, Partidul Comunist a făcut oamenii lumii complici la crimele sale.

În condiţiile în care China este puterea economică numărul doi a lumii şi nu ştim cât va mai dura până va deveni puterea numărul unu, realităţile din China nu mai pot fi neglijate.

Această expoziţie este o oglindă, aşa cum remarca domnul director al muzeului într-o discuţie anterioară avută cu dânsul. Este o oglindă a societăţii chineze.

Pe de o parte este vorba despre practica Falun Gong, cu spiritualitatea şi cu lucrurile bune pe care le face. Oamenii se însănătoşesc prin practica Falun Gong. Conform Ministerului Sănătăţii al Chinei s-au rezolvat cancere, boli incurabile, la scurt timp după începerea practicii.

Câte astfel de drame au marcat vieţile copiilor Chinei în timpul celor treisprezece ani de persecuţie împotriva unei sute de milioane de oameni? Vom afla vreodată, în condiţiile în care spunerea adevărului se plăteşte cu viaţa în China?

Pe de alta parte oglindeşte realitatea tragică a persecuţiei Falun Gong care are loc în China.

Suntem aici pentru a expune acestă realitate, suntem aici pentru ca dumneavoastră să înţelegeţi şi să duceţi mai departe aceste lucruri. Sunt cazuri care ne-au fost raportate despre cum românii se duc şi îşi procură organe din China. Sunt convinsă că nici un om nu ar vrea ca altcineva să fie omorât pentru a–şi obţine un organ.

Este zguduitor să vezi această expoziţie.

Vedeţi această fetiţă în Manhattan, în New York, stă în ploaie, desfăşurând în faţa oamenilor micul său banner pe care scrie: „UCIŞI PENTRU CREDINŢA LOR”. Doar atât poate să facă, e un copil.

O altă poveste adevărată, este aceea a băieţelului închis după gratii cu mămica lui sau povestea fetiţei care vine acasă de la şcoală şi găseşte uşa sigilată. Părinţii ei au fost ridicaţi pentru că practicau Falun Gong. Fetiţa vine acasă şi nu-şi mai găseşte părinţii. Sau povestea adevărată a mamei care-şi ţine în braţe fiul omorât de autorităţile comuniste de la Beijing.

Câte astfel de drame au marcat vieţile copiilor Chinei în timpul celor treisprezece ani de persecuţie împotriva unei sute de milioane de oameni? Vom afla vreodată, în condiţiile în care spunerea adevărului se plăteşte cu viaţa în China?

Sau această lucrare premiată, care ne dezvăluie durerea soţiei care plânge lângă soţul mort. Acesta ţine în mână o hârtie prin care Partidul îi cerea să renunţe la credinţa sa în schimbul eliberării.

Dacă practicanţii Falun Gong renunţă la credinţa lor ei sunt scoşi din închisoare. Cât de important este aceasta pentru Partidul Comunist, să poată să persecute nişte oameni care nu au adus nici un prejudiciu, ci doar au o credinţă dreaptă?! Desigur ştim, toţi sunt persecutaţi în China, de la creştini la tibetani şi la uiguri. Ştim de tibetanii care se auto-incendiază. Ştim că Partidul Comunist Chinez vrea să numească un Dalai Lama. După cum ştim, Dalai Lama este identificat de călugării tibetani prin ritualuri. Ei (Partidul Comunist) vor acum să cenzureze tot ce înseamnă spiritualitate, practic vor să se substituie bunului Dumnezeu în tot ceea ce se întâmplă.

V-aş propune ca fiecare dintre dumneavoastră să îşi consulte conştiinţa, să vadă ceea ce este mai important. Faptul că, poate cel mai important, este ca fiii şi fiicele noastre să fie liberi. Se pune problema generaţiilor viitoare, se pune problema să reuşim să menţinem ceva ce am câştigat atât de greu în 1989.

Acestă expoziţie este un apel către dumneavoastră. Este un apel trist şi foarte frumos în acelaşi timp. Este calea paşnică prin care practicanţii Falun Gong vor să arate lumii întregi o realitate a zilelor noastre.

Şi dacă vorbiţi cu alţi prieteni, spuneţi–le mesajul de pace al practicanţilor Falun Gong, şi spuneţi–le aceste realităţi care nu sunt mediatizate. Este într–adevăr o expoziţie de conştiinţă, este un moment de suflet al acestor practicanţi, care prin cea mai paşnică şi mai frumoasă formă reuşesc să desluşească o realitate din China zilelor noastre" a adăugat în închiere doamna Gina Sturdza.

***

Vernisajul expoziţiei a avut loc duminică, 2 decembrie 2012 şi a fost susţinut şi de Soos Zoltan, directorul Muzeului Judeţean, arheolog care acum lucreaza la aducerea la lumină a Mânăstirii Franciscane din Cetatea Târgu Mureş şi Sorina Bota, jurnalistă cunoscută pentru „poveştile oraşului”, proiect în cadrul căruia dezvăluie personalităţi şi aspecte remarcabile din viaţa cetăţilor, primele surse de inspiraţie fiind Târgu Mureş, Braşov şi Sibiu.

Expoziţia va fi deschisă până pe 16 decembrie, zilnic între orele 9-21.