Matei Dobrovie: Dăncilă face politică externă pe persoană fizică pentru Dragnea

Matei Dobrovie
Matei Dobrovie (Epoch Times România)

Deputatul PNL Matei Dobrovie a criticat dur, luni, printr-o postare pe Facebook, demersul premierului Viorica Dăncilă de a anunţa mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim.

"Dragnea şi Dăncilă lovesc din nou în politica externă a României, pe care o consideră o jucărie pentru satisfacerea intereselor personale. Prezentă la conferinţa AIPAC, Vasilica Viorica s-a grăbit să anunţe din nou mutarea ambasadei României în Israel de la Tel-Aviv la Ierusalim, invocând faptul că a fost impresionată, împreună cu Guvernul şi poporul român de gestul preşedintelui american Donald Trump", afirmă deputatul.

Totodată, Dobrovie vorbeşte despre "obsesia lui Liviu Dragnea de a intra în graţiile preşedintelui american cu orice preţ" şi se întreabă în acelaşi timp "ce rost mai are analiza solicitată MAE dacă premierul şi şeful său s-au antepronunţat şi ştiau deja ce e mai bine pentru România".

Potrivit fostului jurnalist, "discursul doamnei Dăncilă la AIPAC a fost doar un act de lobby pentru Dragnea, în numele căruia a transmis şi angajamentul de a vota câteva legi, de altfel bune, pentru comunitatea evreiască din România".

"Un lobby la fel de şchiop precum episodul cu scrisoarea lui Rudy Giuliani adresată lui Dragnea în care erau înfierate protocoalele secrete sau cel cu vizita preşedintelui PSD la inaugurarea lui Trump. După ce a făcut anunţul bombastic, creând vâlvă în presa din Israel şi reacţii puternice de indignare din partea palestiniană, doamna Dăncilă s-a întors frumuşel acasă, la Antena 3, unde a afirmat că anunţul mutării ambasadei făcut în cadrul vizitei la Washington a fost 'o opinie personală', iar 'Libertatea de exprimare este a oricui'. Doamna premier a dat un pas înapoi, după ce făcuse marele anunţ în numele guvernului României: 'ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului'", a precizat deputatul.

Dobrovie a atras atenţia că Viorica Dăncilă a recunoscut că preşedintele are ultimul cuvânt în privinţa acestei decizii, dar nu exclude să-l oblige, prin intermediul CCR, dacă nu vrea.

"Asta înseamnă politică externă făcută pe persoană fizică pentru domnul Dragnea. În loc să vedem şi noi analiza MAE, pe ce se bazează această schimbare de politică, care sunt argumentele pro şi contra, cum e cu rezoluţiile în vigoare, fără să existe o consultare şi cu celelalte state UE, se aruncă doamna Vasilica Viorica înainte cu mare avânt şi face anunţul!", a conchis Dobrovie.

Reamintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român". Detalii aici.

Nu a durat mult şi premierul a făcut un pas în spate, explicând că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală. În acelaşi timp, şefa Executivului s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Detalii aici.