Matei Dobrovie: De ce se ocupă ministrul Justiţiei şi de ce ar trebui să se ocupe

Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat Inspecţiei Judiciare să cerceteze "conduita" procurorului general Augustin Lazăr, după ce înaltul magistrat a refuzat să furnizeze comisiei parlamentare de anchetă dosarul privind alegerile din 2009, însă nu pare prea preocupat de soluţionarea unei probleme mult mai urgente şi grave: situaţia românilor cărora le-a fost retrasă cetăţenia abuziv şi care nu-şi pot prelungi documentele de identitate expirate, a atras atenţia miercuri, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR Matei Dobrovie.

"Pe 15 iunie, m-am întâlnit cu dl. Ministru în cadrul dezbaterii publice a proiectului Ministerului Justiţiei de modificare şi completare a Legii cetăţeniei române nr. 21/1991 şi i-am cerut urgentarea soluţionării problemei printr-o ordonanţă de urgenţă. Din păcate nici după două luni, acest lucru nu s-a întâmplat. Am adus în discuţie atunci art. II din proiect, prin care se încearcă rezolvarea situaţiei actuale a cetăţenilor aflaţi în imposibilitatea de exercitare a vocaţiei de cetăţeni români, pe motiv că nu sunt trecuţi în certificatele de cetăţenie ale părinţilor", a declarat Matei Dobrovie.

Potrivit deputatului USR, întrucât se prevede posibilitatea încheierii unor protocoale de colaborare între Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC) şi alte instituţii competente în materie, interpretarea pe care am dat-o a fost aceea că recunoaşterea cetăţeniei prin primele 3 alineate ale art. II este incompletă, fiind necesare şi alte măsuri concrete, ulterioare adoptării modificărilor legislative.

"De aceea, am propus completarea art. II, în sensul introducerii unei proceduri concrete prin care DGP ar putea să îşi actualizeze bazele de date. Astfel, am făcut trimitere la propunerea legislativă pe care am depus-o în luna aprilie, prin care cetăţenii non-cetăţeni vor primi, pe baza unei cereri adresate ANC, un certificat doveditor al dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii", a precizat Matei Dobrovie.

Din cele discutate, politicianul a ajuns la concluzia că prevederea privind protocoalele de colaborare nu este necesară şi ar putea fi eliminată.

"Ni s-a garantat faptul că dispoziţiile din proiect sunt suficiente pentru ca DGP să nu mai refuze eliberarea unor noi documente. Cetăţenii vizaţi vor prezenta actele transcrise deţinute şi vor beneficia de eliberarea unor noi acte româneşti, DGP urmând să îşi actualizeze evidenţele, fără a mai fi necesar să primească informaţii privind cetăţenia acestor persoane de la ANC. Deocamdată proiectul Guvernului este în continuare în fază de avizare", a punctat Matei Dobrovie.

Deputatul a anunţat că va face o adresă către Tudorel Toader pentru a-l ruga să dea o ordonanţă de urgenţă sau măcar să susţină propunerea legislativă depusă de el care speră că va intra în septembrie în procedură de urgenţă.

"Situaţia aceasta nedreaptă nu mai poate să continue", a conchis Matei Dobrovie.