Matrix: vaci pe post de generatoare de gaz metan - propune Ministerul Agriculturii din Argentina

Vaci pe stradă
Vaci pe stradă (Epoch Times România)

Organizaţia argentiniană INTA (Instituto Nacional de Agropecuaria Technology), institut care aparţine de Ministerul Agriculturii, a venit cu ideea de a înfige o ţeavă în rumenul vacilor, care să poarte un rezervor de gaz metan pe spate.

Ideea INTA (raportată miercuri 16 aprilie, în limba engleză aici: http://www.fastcoexist.com/3028933/these-backpacks-for-cows-collect-their-fart-gas-and-store-it-for-energy#1) porneşte de la o problemă reală şi serioasă: în timpul digestiei bovinele emit cantităţi mari de metan, un gaz cu efect de seră de 20-25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Fermele de animale sunt responsabile pentru aproximativ un sfert din emisiile de metan.

Ce se poate face? Să consumăm mai puţină de carne de vacă şi mai mult de pui? Să introducem în hrana vitelor suplimente capabile să reducă în mod semnificativ emanaţiile de metan? Inutil. Argentinienii sugerează ceva mult mai drastic - introducerea unui tub în rumenul vacii, care să fie conectat cu un fel de rucsac fixat pe spatele animalului.

În fiecare zi, spun dânşii, rucsacul ar fi umplut cu 300 de litri de metan, suficienţi pentru a face să funcţioneze o maşină sau un frigider. Ideea, care vine din Argentina – şi care este încă în fază de proiect demonstrativ - este ca fermele situate în zone îndepărtate şi izolate să folosească vaci pentru producţia de metan.

Metanul este esenţial pentru bacteriile care trăiesc în tractul digestiv al rumegătoarelor şi degradează celuloza: este una dintre problemele cu care se confruntă folosirea de aditivi alimentari pentru a reduce emisiile de metan ale bovinelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură