Mattis: SUA nu urmăreşte schimbarea regimului în Iran

Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis
Secretarul american al Apărării gen. r. James Mattis (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

SUA nu urmăreşte o schimbare a regimului în Iran, a declarat secretarul american al Apărării, Jim Mattis.

Întrebat dacă administraţia SUA a creat o politică de schimbare sau prăbuşire a regimului de la Teheran, Mattis a afirmat vineri: „Nu a fost instituită nicio astfel de politică”, potrivit RFE/RL.

Mattis a precizat că obiectivul SUA este acela de a schimba comportamentul Iranului, aşa cum au afirmat şi alţi oficiali americani.

„Trebuie să le schimbăm comportamentul în privinţa mai multor ameninţări pe care le pot prezenta cu armata lor, cu serviciile lor secrete şi cu intermediarii lor”, a declarat Mattis în cadrul unei audieri la Pentagon.

Remarcile lui Mattis au loc după discuţii de nivel înalt la Casa Albă care au inclus şi problema Iranului.

De asemenea, remarcile au fost făcute pe fondul amplificării tensiunilor şi a ameninţărilor reciproce dintre Washington şi Teheran, inclusiv un mesaj postat pe Twitter în 22 iulie de către preşedintele american Donald Trump în care a avertizat Iranul să nu mai ameninţe „din nou SUA sau veţi suferi consecinţe precum puţini le-au suferit vreodată de-a lungul istoriei”.

Tweetul lui Trump a fost postat după comentarii făcute de omologul său iranian Hassan Rohani, care a precizat că: „America ar trebui să ştie că pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor, iar războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”.

În luna mai a acestui an, Trump a retras SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul şi a anunţat că va impune din nou sancţiuni dure împotriva acestuia.

Mişcarea a fost puternic criticată de regimul de la Teheran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe