Mattis: SUA trebuie să someze Rusia în privinţa armelor oferite talibanilor

Administraţia preşedintelui Donald Trump se va confrunta cu Rusia pentru furnizarea de arme şi suport strategic talibanilor cu scopul de a submina coaliţia condusă de SUA în Afganistan, au declarat luni oficiali militari seniori americani.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat la o conferinţă de presă în Kabul că SUA “va interacţiona cu Rusia pe cale diplomatică” acolo unde este posibil, dar a indicat că s-ar putea să fie necesar să someze Kremlinul.

“Va trebui să înfruntăm Rusia atunci când ceea ce face este împotriva legii internaţionale sau atunci când neagă suveranitatea altor ţări”, a precizat Mattis. “De exemplu, toate armele direcţionate aici [în Afganistan] dintr-o ţară străină ar reprezenta o încălcare a legii internaţionale”.

Generalul de armată John Nicholson, principalul comandant al trupelor americane şi internaţionale din Afganistan, a fost prezent alături de Mattis când a menţionat suportul material al Rusiei pentru talibani. Nicholson a refuzat să furnizeze detalii specifice privind rolul Moscovei în Afganistan.

Un oficial militar senior declarase reporterilor că Moscova furnizează talibanilor mitraliere şi alte arme de capacitate medie, a relatat Associated Press. Talibanii folosesc armele împotriva trupelor susţinute de SUA în provinciile sudice Helmand, Kandahar şi Uruzgan, potrivit oficialului.

În luna martie, Ministerul rus de Externe a respins acuzaţiile că Rusia furnizează arme talibanilor, afirmând că operaţiunile sale în Afganistan se concentrează pe lupta împotriva grupului jihadist Statului Islamic. Kremlinul a susţinut că talibanii luptă împotriva Statului Islamic, în timp ce guvernul afgan rămâne inactiv – o afirmaţie respinsă de Nicholson ca fiind falsă.

Mattis s-a întâlnit luni cu preşedintele afgan Ashraf Ghani în timpul unei călătorii neanunţate în Kabul. Mattis a sosit la doar câteva ore după ce ministrul afgan al Apărării şi şeful armatei ţării au demisionat după un atac masiv comis împotriva forţelor militare afgane la sfârşitul săptămânii trecute, care s-a soldat cu moartea a peste 140 de soldaţi afgani.

Talibanii şi-au asumat răspunderea pentru atacul de vineri, care a fost desfăşurat de mai mulţi bărbaţi înarmaţi şi sinucigaşi cu bombă îmbrăcaţi în uniforme militare afgane.

Mattis a precizat că 2017 va fi un “alt an dur” pentru forţele afgane care luptă cu grupul militant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe