Meciul Argentina-Brazilia din Beijing "o provocare plină de umbre". Fotbaliştii baricadaţi în hotel

Tânărul atacant brazilian Neymar, noua vedetă a fotbalului mondial
Tânărul atacant brazilian Neymar, noua vedetă a fotbalului mondial (IAN KINGTON / AFP / Getty Images)

Meciul stelelor din fotbal Argentina-Brazilia, programat să aibă loc în această seară la Beijing a devenit, la propriu, "o provocare plină de umbre", relatează corriere.it. De patru zile capitala Chinei este învăluită în ceaţă şi fum, nivelurile de particule în suspensie din aer fiind de 20 de ori mai mari decât cele considerate acceptabile de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Deasupra Beijingului pluteşte unul din cele mai groase valuri de smog din ultimii ani, nivelul de particule fine PM 2.5* ajungând la 496, de 20 de ori mai mari decât cel considerat acceptabile de către OMS.

Vedetele, în stare de şoc

Jucătorii, care au ajuns miercuri la Beijing, au ieşit doar două ore pe zi pentru a merge la stadion şi a se preface că se antrenează. Restul de 22 de ore stau închişi într-un hotel, iar unii sportivi, ca de exemplu brazilianul Diego Tardelli, au acuzat usturimi de ochi şi alergii bruşte.

Medicul naţionalei Braziliei le-a ordonat jucătorilor să nu se aventureze afară, în pătura de poluare, astfel că Neymar, Kaka, David Luiz şi ceilalţi coechipieri ai lor au rămas ascunşi în hotel. Unii dintre ei sunt şocaţi de condiţiile extreme, condiţii pe care rezidenţii străini din Beijing le-au botezat "Airpocalypse".

Coutinho, fostul mijlocaş de la Inter, acum la Liverpool, a declarat: "Aerul este ciudat, dacă aţipeşti pentru o clipă în timpul zilei şi deschizi ochii, poţi crede că s-a făcut miezul nopţii".

De fapt nu exagerează. Sâmbătă, Beijingul pare a fi cuprins de un vis urât, închis într-o ceaţă densă şi gri, vizibilitatea fiind redusă la cel mult o jumătate de metru, relatează sâmbătă corespondentul ziarului corriere.it, aflat în Beijing.

Şi Robinho s-a declarat nemulţumit: "E dureros să respiri aerul de aici, am gâtul uscat, e ca şi cum ai fi lângă un foc de tabără, ca şi cum ai inhala fum".

David Luiz şi-a exprimat empatia şi compasiunea pentru locuitorii din Beijing: "Noi suntem doar în trecere, dar chinezii nu merită să trăiască aşa".

Antrenorul brazilian Dunga a anunţat schimbări repetate în timpul meciului ce va urma, pentru a evita punerea în pericol a plămânilor jucătorilor.

Alertă cod portocaliu

Alerta oficială de smog este cod portocaliu, adică o treaptă mai jos de cea roşie care le impune chinezilor să rămână în interiorul caselor, cu geamurile închise. De fapt, alerta ar fi trebuit să fie cod roşu, însă autorităţile au evitat-o, poate de ruşine sau poate din interes economic. Alerta cod portocaliu deja interzice sporturile în aer liber, fiind recomandată utilizarea de măşti şi spălarea imediată a feţei odată ajunşi în casă. Dar acest lucru este valabil pentru cetăţeni, nu şi pentru campionii fotbalului mondial. Cu peste 80.000 de bilete vândute (cu preţuri de până la 250 de euro/bilet), cu mari sponsori şi contracte TV, evenimentul din acestă seară din Beijing nu poate fi anulat.

Ruşine politică

Pentru Beijing şi "liderii săi înţelepţi" această situaţie este umilitoare. Degeaba au încercat în toate felurile să îmbunătăţească situaţia: au fost închise 20 de autostrăzi din jurul oraşului, 100 de fabrici şi numeroase şantiere de construcţii, pentru a reduce cantitatea de particule. Totul a fost inutil.

Smogul care pluteşte astăzi în Beijing este efectul cumulat a 30 de ani de industrializare sălbatică şi nu poate fi înlăturat prin închiderea câtorva şantiere. Dar dacă aerul nu a putut fi curăţat, în schimb oficialii chinezi au găsit "vinovaţii" pentru pătura de smog: astfel, în viziunea Partidului Comunist Chinez poluarea capitalei se datorează fermierilor care ard miriştea şi locuitorilor din Beijing, mari iubitori de grătar (nu râdeti, pentru a "combate poluarea", grătarul a fost interzis în capitala Chinei).

O săptămână cu aer aproape respirabil

În noiembrie Beijingul va găzdui marele summit APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) la care vor lua parte inclusiv Barack Obama şi numeroşi preşedinţi şi şefi de guvern. Şi pentru o săptămână aerul va fi, dacă nu complet curăţat cel puţin aproape respirabil: guvernul a anunţat că lucrătorii din sectorul public vor sta în vacanţă pe perioada 7-12 noiembrie, iar şantierele de construcţii şi demolări vor fi oprite de la 3 noiembrie.

Locuitorii din Beijing vor beneficia astfel de un concediu frumos şi sănătos menit să le ascundă oaspeţilor din străinătate o realitate crudă: aerul deasupra capitalei Chinei a devenit de nerespirat (dealtfel, o jumătate de milion de persoane mor anual în China datorită poluării, lucru recunoscut de fostul ministru al Sănătăţii din China).

Concluzia nu este una foarte roz pentru preşedintele Xi Jinping şi tovarăşii săi: pentru ca aerul să fie (cât de cât) curat în Beijing, trebuie ca munca să se oprească, cea ce ar duce economia în colaps.

Notă: PM, respectiv particule materiale în suspensie, reprezintă o categorie de poluanţi ai aerului care afectează în mare măsură sănătatea umană. Acestea includ în compoziţia lor: nitraţi, sulfaţi, carbon organic, carbol elemental, praf şi sare. Pot proveni din surse foarte diferite şi au o serie de proprietăţi morfologice, chimice şi fizice specifice. PM2.5 sunt considerate indici ai particulelor fine (pentru că nu conţin decât puţine particule grosiere), iar PM10 indicatori pentru particulele grosiere.