Medicii de familie, în discuţii cu Guvernul. Li se oferă mai multă... birocraţie

Acum mai puţin de o săptămână, medicii au ieşit în stradă revoltaţi de birocraţia sufocantă care-i transformă din doctori în funcţionari. Azi, la discuţiile cu guvernanţii şi CNAS, li se promite, pe post de soluţie, ceva birocraţie în plus.
Protestul medicilor
Protestul medicilor (Epoch Times România)

Reprezentanţii medicilor de familie s-au întâlnit, luni, la Guvern, cu premierul Mihai Tudose, întâlnirea având loc la scurt timp după ce doctorii au protestat în faţa Guvernului nemulţumiţi de birocraţia uriaşă din sistem, de subfinanţare şi de contractul cadru. După întâlnirea de astăzi cu premierul, la care au participat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, secretari de stat din Ministerul Sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, medicii declară că draftul de contract, propus de CNAS, pentru 2018, conţine prevederi în plus de birocraţie, iar creşterea de 5% care le-a fost propusă nu acoperă nici măcar creşterile de la utilităţi.

”Draftul (propus de CNAS - n.r.) era un fel de copy-paste după contractul trecut. Nu erau multe diferenţe. Ceea ce ne-a nemulţumit este că în loc să ţină cont de ceea ce am propus noi ca principii, în primul rând de debirocratizare, el vine cu nişte prevederi în plus de birocraţie şi care ne deprofesionalizează în plus”, a declarat vicepreşedinte Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, citată de Mediafax.

Potrivit sursei citate, medicul a dat ca exemplu consultaţia de activităţi de suport.

”Am observat că s-a introdus consultaţia de activităţi de suport, o consultaţie în care nu ne întâlnim cu un pacient, ne întâlnim cu hârtii. Asta înseamnă că avem în fiecare zi o anumită consultaţie în care să facem de exemplu un referat pentru comisia de expertiză sau orice altfel de hârtii. Am spus şi ni s-a spus că nu avem o imagine de ansamblu pentru că nu am primit decât ceea ce era pentru medicină primară. Am înţeles că au dispărut din prevederile contractuale această chestiune că nu avem voie să transcriem, ceea ce ne transformă şi mai tare în transcriptorii celorlalte categorii, lucru pe care am spus clar că nu îl mai acceptăm”, a precizat Alexiu.

Cât despre draftul de contract care le-a fost propus, medicul susţine că acesta era un fel de copy-paste după contractul trecut şi, nu numai că nu s-a ţinut cont de plângerile lor legate de birocraţia sufocantă din sistem ci s-a introdus un plus de birocraţie care îi deprofesionalizează şi mai mult pe medici.

Reamintim că în jur de 1000 de medici de familie şi reprezentanţi ai unor asociaţii ale pacienţilor au protestat săptămâna trecută în faţa Guvernului. Medicii au acuzat birocraţia sufocantă din sistem, faptul că nu-şi pot trata cum trebuie pacienţii de teama de a nu fi sancţionaţi sau penalizaţi, lipsa unei finanţări adecvate, modul în care (nu) funcţionează softurile Casei Naţionale de asigurări de Sănătate, faptul că sistemul încerca să-i transforme din medici în funcţionari etc. Mai multe informaţii despre protest puteţi accesa aici