Medvedev susţine că Rusia va face faţă noilor sancţiuni americane. Rubla continuă să scadă

Premierul rus Dmitri Medvedev
Premierul rus Dmitri Medvedev (Christof Stache/AFP/Getty Images)

Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat că ţara sa va face faţă celui mai recent set de sancţiuni americane, dar rubla a scăzut miercuri în cea de-a treia zi consecutiv după impunerea noilor restricţii.

“Nu există nicio îndoială că vom face faţă acestei presiuni. Am învăţat cum să o facem”, a afirmat premierul rus, miercuri, într-un discurs în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

“La sfârşitul zilei, vom transforma toate aceste acţiuni în beneficiul propriei noastre economii”, a adăugat el. “Dar nu îi vom uita pe cei care au făcut presiuni pentru adoptarea acestei politici anti-Rusia”.

Moneda rusească a pierdut miercuri 1,4 procente în faţa dolarului la bursa din Moscova, parţial recuperând o pierdere anterioară de 2,7%, pe fondul unui val de incertitudini generat de cele mai recente sancţiuni americane.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a minimalizat pierderile înregistrate de rubla rusească, descriindu-le ca fiind un “fenomen emoţional, poate parţial un fenomen speculativ” în urma sancţiunilor anunţate de Departamentul Trezoreriei SUA în 6 aprilie.

“Volatilitatea există”, însă “sistemul are o marjă de siguranţă decentă”, a adăugat Peskov.

Medvedev a denunţat persoane din “America şi Europa” pe care nu le-a numit, susţinând că acestea consideră Rusia un inamic.

“Ei au început să ne excludă de pe scena politicii globale, din relaţiile economice globale. Iar cele mai recente decizii ale administraţiei SUA în acest sens reprezintă încercarea de a lupta într-o competiţie neloială”, a afirmat premierul rus.

De asemenea, Medvedev a discutat despre posibilele măsuri retaliatorii din partea Moscovei, însă a oferit puţine detalii, precizând că potenţialele contramăsuri “ar trebui să fie bine calculate, nu ar trebui să ne facă rău şi ar trebui să fie adecvate”.

“Nu exclud faptul că... va trebui să analizăm toate aspectele cooperării noastre cu Statele Unite”, a adăugat Medvedev.

Sancţiunile americane au vizat peste 24 de magnaţi, companii, oficiali şi personalităţi politice considerate a avea legături apropiate cu Putin – parţial pentru a încerca pedepsirea Rusiei pentru ceea ce secretarul Trezoreriei SUA a afirmat că sunt “activităţi ostile [ruseşti] în lume”.

Printre cetăţenii ruşi sancţionaţi se numără şi oligarhul Oleg Deripaska, ale cărui companii au suferit pierderi semnificative pe pieţele de acţiuni în această săptămână.

În 10 aprilie, directoarea Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a afirmat că stabilitatea financiară a ţării nu pare să fie expusă riscului pentru moment, adăugând că banca are instrumentele necesare pentru a face faţă efectelor sancţiunilor, care, în opinia acesteia, nu vor dura prea mult timp.