Meleşcanu, despre legea defăimării: Se poate face pe cale juridică, sau prin crearea unor structuri

Nemulţumit că există ştiri false care "duc la o imagine negativă a României", ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a pledat pentru combaterea fenomenului.
Teodor Melescanu
Teodor Melescanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a atras atenţia joi, la Palatul Parlamentului, că există ştiri false care afectează imaginea ţării noastre şi a pledat pentru combaterea fenomenului fie pe cale juridică, fie prin crearea unor structuri care să se ocupe de asemenea probleme.

"În lumea noastră de astăzi, percepţia e mai puternică decât realitatea. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu adevărat în România, dar are o percepţie despre ceea ce se întâmplă în România. În mare măsură (percepţia -n.r.) este, să spunem, corectă, însă, în acelaşi timp, există şi foarte multe ştiri false care fac deliciul presei, dar care nu reflectă realitatea. În mod sigur, duc la o imagine negativă a României. Tocmai de aceea, diplomaţia publică, comunicarea strategică sunt pentru noi priorităţi în Ministerul de Externe", a declarat Meleşcanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă este nevoie de o lege a defăimării, după cum afirma preşedintele PSD Liviu Dragnea, ministrul a replicat:

"Lucrurile se pot face în diverse maniere. Vreau să vă spun că unul dintre cele mai importante şi mai eficiente mijloace este o organizaţie din SUA, care se numeşte Anti-Defamation League, care are o politică foarte serioasă de a lupta împotriva defăimării. E vorba de comunitatea evreiască. Se poate face şi pe cale juridică, se poate face şi prin crearea unor structuri care cu adevărat să se ocupe de asemenea probleme".

Ministrul susţine că trebuie văzut dacă e nevoie ca reglementările în această privinţă să fie cuprinse într-un singur instrument juridic.

"Cred că se poate face, ţinând seama şi de prevederile care există deja în diferite legi", a adăugat Meleşcanu.

Reamintim ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent, la România TV, că partidul său va promova un act normativ vizând sancţionarea persoanelor care denigrează imaginea României în exterior. În categoria "defăimătorilor" s-ar încadra, potrivit lui Dragnea, persoane "gen Monica Macovei" şi alţi parlamentari care, reamintim, au criticat public şi nu doar o dată, legile Justiţiei, modificările Codurilor Penale, arătând că acestea sunt un atac la adresa statului de drept.

"Am vorbit cu mai mulţi colegi şi am convenit să lucrăm la o lege care să reglementeze sau să dea posibilitatea statului român, ţării în ansamblu, să poată sancţiona acest lucru, pentru că aceşti oameni, gen Monica Macovei şi alţi europarlamentari, care mint despre propria ţară, care defăimează propria ţară, aduc foarte multe deservicii. Noi din cauza asta pierdem suveranitate, pierdem demnitate, pierdem respect şi nu câştigăm nimic în schimb", a precizat atunci Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne