Membrii grupul civic “Iaşul Iubeşte Teii” cer edililor oraşului să replanteze teii

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi
Teiul lui Eminescu din Parcul Copou-Iaşi (Epoch Times România)

La aproape 2 ani de la decizia Primăriei Iaşi de a tăia teii din centrul oraşului, membrii grupul civic “Iaşul Iubeşte Teii” au adresat primarului Gheorghe Nichita şi vice-primarului Mihai Chirică o scrisoare deschisă, cerându-le să replanteze copacii atât de îndrăgiţi de locuitorii urbei.

În scrisoarea trimisă celor doi edili, ieşenii le atrag atenţia că petiţia prin care se cere replantarea teilor, simbol al oraşului capitală culturală a Moldovei, a fost semnată de aproximativ 8000 de persoane, peste 12.000 de români din ţară şi din dispora s-au alăturat cauzei teilor pe reţelele de socializare iar sute de persoane au cerut prin cărţi poştale replantarea copacilor.

Redăm scrisoarea ieşenilor, remisă redacţiei Epoch Times de Centrul de Resurse pentru Participarea Publică (CeRe),

“Grupul civic “Iaşul Iubeşte Teii” şi ieşenii îşi doresc o primărie deschisă spre colaborare şi care ascultă de nevoile reale ale cetăţenilor Iaşului. Primul pas spre această instituţie deschisă şi apropiată de oameni este tocmai replantarea simbolului Iaşului, teii, pe un bulevard care este parte integrantă din axa culturală Palatul Culturii - Dealul Agronomiei.

Aproximativ 8.000 de persoane au semnat petiţia pentru replantarea teilor, peste 12.000 de români din ţară şi din dispora s-au alăturat cauzei teilor pe reţelele de socializare, peste 500 de ieşeni v-au trimis mesaje prin intermediul cărţilor poştale, domnule primar.

Zeci de persoane publice şi sute de ieşeni v-au transmis mesaje personalizate prin intermediul unor pictoriale distribuite online şi în presă, specialişti de talie naţională şi internaţională au demontat toate “argumentele” invocate de dvs. pentru tăierea teilor.

Ce le răspundeţi ieşenilor? Haideţi ca împreună să readucem simbolul Iaşilor chiar în inima lui, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Haideţi ca împreună să arătăm că actul de a asculta dorinţa oamenilor de replanatare a teilor în centrul Iaşului este un simbol de deschidere a unei insituţii ce aparţine cetăţenilor săi – primăria.

E timpul să alegem replantarea teilor în centrul Iaşului.

E timpul să dăm dovadă de înţelepciune şi de respect în faţa tuturor ieşenilor care îşi iubesc oraşul şi cărora anul acesta le-a lipsit mai mult ca niciodată umbra teilor pe Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Domnule primar Nichita, domnule vice-primar Chirica, nu am solicitat altceva decât să ascultaţi şi să respectaţi opinia a mii de ieşeni, atât specialişti în domeniu, cât şi simpli cetăţeni.

Suntem convinşi că nu veţi uita niciodată faptul că interesul public este inviolabil şi prioritar, că administrarea bunurilor comune este un privilegiu care se obţine şi/sau se păstrează numai dacă meritul este demonstrat prin fapte.

Grupul civic „Iaşul Iubeşte Teii”

Peste 20.000 de oameni susţinători activi ai cauzei“