Membru al Gărzii Naţionale ucis în timpul unui atac cu grenadă în faţa Parlamentului din Kiev [video]

Voilenţe în faţa Parlamentului la Kiev, între naţionalişti şi forţele de ordine, 31 august 2015
Voilenţe în faţa Parlamentului la Kiev, între naţionalişti şi forţele de ordine, 31 august 2015 (Captură Youtube)

Un soldat al Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost ucis şi câţiva poliţişti au fost grav răniţi în 31 august când un dispozitiv exploziv a fost aruncat asupra lor din mijlocul unei mulţimi de manifestanţi adunaţi în faţa Parlamentului. Manifestanţii ar fi membri ai partidului de extremă dreapta Svoboda şi ai organizaţiei Sectorul de Dreapta.

Soldatul a murit la spital în urma unei răni provocate la inimă în timpul atacului, a scris pe pagina sa de Facebook Anton Geraşcenko, un prlamentar şi consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne.

Postul de televiziune ucrainean 112 Ukraina a raportat că cel puţin patru ofiţeri au fost grav răniţi în timpul atacului, în timp ce peste 100 de persoane, dintre care majoritea membri ai forţelor de ordine, au fost rănite uşor.

Violenţa a izbucnit brusc după ce Parlamentul a votat o lege controversată care "descentralizează" puterea în Ucraina. Oponenţii ei sustin că, de fapt, aceasta implementează planul original al lui Vladimir Putin de a impune un regim "federal" Ucrainei.

În timp ce parlamentarii ucraineni votau respectiva lege, protestatarii naţionaliştii, unii dintre ei mascati, împingeau cordoanele forţelor de ordine şi aruncau în trupele de poliţie cu grenade lacrimogene.

După mai multe ore de violenţe, în mijlocul forţelor de ordine a fost aruncată o grenadă.

Reuters raporta mai mulţi răniţi în rândul forţelor poliţieneşti. Conform Agenţiei Interfax, cel puţin 30 de persoane au fost rănite în timpul exploziei.

Numărul acestora fluctuează, iar conform unui tweet al ministrului de Interne, Arsen Avakov, ar fi atins chiar 90 - cifră puternic contestată de martorii oculari.

Numărul protestatarilor adunaţi în faţa Parlamentului a fost estimat la 100 de persoane, iar conform unui raport al Ministerului de Interne, cel puţin 3 mii de poliţişti păzesc Parlamentul.

Ministerul de Interne a declarat că a arestat o persoană bănuită de atacul cu grenadă.

Legea "descentralizării", care ar fi menită să legifereze angajamentele luate de Ucraina în cadrul acordului Minsk II, polarizează puternic coaliţia de guvernare a Ucrainei.

Aceasta a fost votată în Parlament cu 265 de voturi, mult peste pragul de 226 care ar fi fost necesar.

Deoarece legea modifică Constituţia Ucrainei, ea va mai trebui supusă votului Parlamentului şi va trebui să obţină 300 de voturi dintr-un total de 450.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.