Merkel ajunge la un acord cu statele germane în privinţa accelerării deportărilor de imigranţi

Dacă în 2015 a permis unui număr de aproximativ un milion de imigranţi să ajungă în Germania, acum, cancelarul german Merkel a ajuns la o înţelegere cu statele germane în privinţa deportării imigranţilor consideraţi un pericol sau cărora nu li s-a aprobat cererea de azil.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit joi la Berlin cu premierii celor 16 state germane şi au convenit asupra unui plan ce va accelera procesul de deportare al imigranţilor care nu au primit azil.

Unul dintre principalele elemente ale planului cu 16 puncte se referă la crearea unui centru de coordonare centrală în Berlin ce va include reprezentanţi din fiecare stat german. În plus, planul prevede înfiinţarea de centre de deportare federale în aproprierea aeroporturilor pentru a uşura deportările colective.

“Am căzut de acord ca un centru de repatriere, unde sunt prezente toate autorităţile responsabile – un centru care există deja într-o oarecare măsură – ar trebui să fie înfiinţat sub autoritatea federală în Postdam”, a declarat Volker Bouffier, premierul statului german Hesse.

Potrivit planului, se va facilita, de asemenea, deportarea imigranţilor care au fost consideraţi periculoşi şi vor creşte stimulentele pentru cei care “se întorc voluntar”, migranţii respectivi urmând să primească bani dacă aleg să părăsească Germania înainte de anunţarea unei decizii finale asupra cererilor lor pentru azil.

“Acordăm o mare importanţă întoarcerilor voluntare”, a declarat Merkel joi seara. “Ştim, totuşi, că nimeni nu se va întoarce în mod voluntar în ţara lor dacă nu există în vigoare şi un plan pentru deportări forţate”.

Cancelarul german a declarat că planul va fi implementat pe baza conceptului că “dorim să îi ajutăm pe cei care sunt cei mai vulnerabili”.

În cadrul sistemului federal, statele germane sunt responsabile pentru punerea în aplicare a deportărilor, dar guvernul federal doreşte să i se acorde puteri mai mari pentru a respinge permisele de reşedinţă şi pentru a desfăşura el însuşi deportări.

Merkel înfruntă o presiune tot mai mare pentru modificarea structurii de securitate a Germaniei înaintea alegerilor naţionale din septembrie, în special după ce un camion a intrat în decembrie 2016 într-un Târg de Crăciun din Berlin, ucigând şi rănind zeci de persoane. Principalul suspect în acel atac a fost solicitantul de azil Anis Amri, care nu a putut fi deportat deoarece Tunisia nu l-a recunoscut iniţial ca cetăţean al său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe