Merkel aşteaptă explicaţiile lui Putin privind invazia din Ucraina

Merkel şi Putin la Berlin.
Merkel şi Putin la Berlin. (captură youtube.com)

În urma unei convorbiri telefonice iniţiate de Angela Merkel, purtătorul de cuvânt al cancelariei germane, Steffen Seibert, a anunţat miercuri ca preşedintele rus, Vladimir Putin, va trebui să ofere explicaţii privind implicarea armatei ruse în conflictul de pe teritoriul Ucrainei, potrivit euobserver.

Mesajul Berlinului sugerează că Statele Unite şi Germania vor acorda mai mult atenţie implicării militare ruse în teritoriul ucrainean.

După dezvăluirea probelor care arătau că o forţă a armatei ruse, incluzând tancuri, autovehicule blindate, camioane militare şi diferite divizii de soldaţi, au pătruns abuziv săptămâna aceasta pe teritoriile ucrainene venind din Rusia, Kievul a atenţionat miercuri că forţele armatei ruse au participat la atacurile asupra oraşului Novozoavsk, aproape de Crimeea, în sud-estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al cancelariei germane a anunţat că Merkel l-a sunat miercuri pe Putin pentru a-i cere explicaţii cu privire la intervenţiile militare ruse în Ucraina.

"Cele mai recente rapoarte ale prezenţei militarilor ruşi pe teritoriul Ucrainei trebuie să fie explicate. S-a subliniat responsabilitatea majoră a Rusiei în de-escaladarea conflictelor şi supravegherea propriilor frontiere", a declarat Seibert.

Joi, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a acuzat Rusia de o invazia militară în Ucraina.

Organizaţia Europeană pentru Securitate şi Cooperare în Europa a anunţat că va găzdui o întrunire de urgenţă pe tema conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Intervenţia militară a armatei ruse a fost denunţată şi de Statele Unite. Departamentul american de Stat a evidenţiat prezenţa armatei ruse în estul Ucrainei, precizând că intervenţia militară reprezintă o ”contraofensivă” lansată pe fondul avansului armatei ucrainene.

"Aceste incursiuni indică faptul că o contraofensiva orchestrată de ruşi este probabil în curs de desfăşurare în Donetsk şi Luhansk”, a declarat Jen Psaki, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Joi dimineaţă, după o serie de confruntări între forţele ruse şi armata ucraineană în zona oraşului Novozoavsk, Geoffrey Pyatt, ambasadorul SUA la Kiev, a precizat că ”un număr tot mai mare de trupe ruse intervin direct în lupta pe teritoriul ucrainean. Rusia este acum direct implicată în luptă".

Conflictul din Europa de Est se desfăşoară în timp ce Rusia şi Ucraina au demarat, marţi, la Minsk, o serie de negocieri de pace desfăşurate în prezenţa unei delegaţii europene şi a liderilor din Kazahstan şi Belarus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe