Merkel, forţată să nege că s-a certat cu Macron pentru afirmaţiile nesăbuite la adresa NATO

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel (Getty Images)

Angela Merkel a fost forţată să nege o ceartă cu preşedintele francez, după ce Emmanuel Macron a lansat un atac brutal la adresa alianţei NATO înainte de summitul de la Londra.

Luni, Berlinul a respins un raport potrivit căruia cancelarul german Angela Merkel s-a certat cu Emmanuel Macron în timpul unui dineu la care se sărbătoreau 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, a declarat la o conferinţă de presă la Berlin: „În legătură cu ceea ce-şi poate aminti cancelarul despre acea seară, nu au existat plângeri, nici furie şi nici dezbateri aprinse”. Cei doi lideri au discutat, însă au avut „diferite abordări politice” asupra problemelor şi provocărilor comune şi s-au angajat să „găsească soluţii” pentru a-şi alinia mai bine opiniile.

Liderul german a criticat anterior afirmaţia „drastică” a preşedintelui francez că alianţa este în „moarte cerebrală”, invocând o lipsă de coordonare strategică.

Seibert se referea la un raport publicat duminică de New York Times, în care se spunea că Merkel a exprimat exasperarea faţă de Macron la un dineu din 10 noiembrie, în legătură cu diagnosticul dur pus alianţei militare.

Raportul afirma că Merkel i-ar fi reproşat lui Macron : „Înţeleg dorinţa dvs. pentru valuri politice. Dar m-am săturat să culeg cioburile. Pe deasupra, trebuie să lipesc la loc ceştile pe care le spargeţi, ca să putem să ne aşezăm şi să bem o ceaşcă de ceai împreună”.

Macron a încercat să se apere, spunând că nu ar putea să participe la summitul NATO de la Londra luna viitoare şi să pretindă că Statele Unite şi Turcia au acţionat în interes colectiv în Siria - referindu-se la controversata incursiune militară a Turciei în nord-estul Siriei.

Preşedintele francez a spus: „Nu pot să stau acolo şi să acţionez aşa cum nu s-a întâmplat nimic”.

Macron a înfuriat membri ai Alianţei, inclusiv Germania, la începutul acestei luni, afirmând că alianţa de securitate condusă de SUA se confruntă cu moartea cerebrală, invocând o lipsă de coordonare strategică între statele membre din cauza imprevizibilităţii americane sub preşedintele Donald Trump.

Merkel a respins avertismentul lui Macron, spunând că a folosit „cuvinte drastice” şi că a reacţionat excesiv.

"NATO rămâne o piatră de temelie a securităţii noastre", a declarat ea reporterilor.

Oficialii francezi, la rândul lor, insistă că centristul Macron, în vârstă de 41 de ani, a făcut un pas îndrăzneţ şi necesar pentru a spune adevăruri pe care alţi membri NATO au preferat să le ignore.

De atunci, Franţa şi Germania au prezentat propuneri separate de reformare a NATO.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a sugerat săptămâna trecută ca un „grup mic de persoane eminente” să fie format pentru a reflecta la „viziunea pe care o are alianţa asupra valorilor şi obiectivelor sale”.

Omologul său german Heiko Maas a sugerat crearea unui grup de experţi pentru a dezbate modul de consolidare a gândirii politice a NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe