Merkel: Germania, ca şi SUA, consideră că Rusia a încălcat prevederile tratatului INF

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi cancelarul german Angela Merkel
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi cancelarul german Angela Merkel (Tobais Schwarz/Getty Images)

Germania, ca şi Statele Unite, consideră că Rusia a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) încheiat în perioada Războiului Rece, a declarat marţi cancelarul german Angela Merkel.

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că SUA se va retrage în această vară din Tratatul INF, semnat în 1987, dacă Rusia nu pune capăt presupuselor încălcări ale prevederilor acordului - un anunţ pe care Merkel a spus că îl înţelege. Rusia neagă acuzaţiile.

Tratatul INF a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Procesul de retragere a Washingtonului din Tratatul INF a fost lansat în 2 februarie 2019. O zi mai târziu, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia se va retrage, la rândul său, din acest acord.

Merkel a făcut remarcile după ce, luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa va discuta în această săptămână despre “următorii paşi” ca răspuns la încălcarea de către Rusia a Tratatului INF şi despre prezenţa sa în regiunea Mării Negre şi “comportamentul agresiv” al ruşilor.

Decizia celor două superputeri de a anula tratatul nu a întârziat să genereze unele mişcări, îngrijorătoare pentru unii.

Astfel, potrivit unor rapoarte media americane, Pentagonul ar plănui ca în această vară să testeze o rachetă de croazieră cu lansare terestră de tipul celor care au fost interzise timp de trei decenii de INF. “Vom testa o rachetă de croazieră cu lansare terestră în luna august”, a afirmat un oficial de rang înalt din domeniul apărării, cu condiţia anonimatului, fiind citat miercuri de Reuters.

La rândul său, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat la începutul lunii martie că Rusia ar putea fi determinată să desfăşoare rachete capabile să lovească întregul continent european în cazul în care SUA va amplasa în regiune rachete interzise prin Tratatul INF.

“Suntem foarte îngrijoraţi că, după decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF, ar putea fi desfăşurate rachete pe teritoriul aliaţilor europeni [ai SUA]”, a afirmat Antonov. “Vom fi forţaţi să desfăşurăm propriile noastre rachete şi veţi vedea că întregul teritoriu al ţărilor europene va fi acoperit”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe