Merkel, Juncker şi Hollande pregătesc un summit privind viitorul UE

Şeful  Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (st), cancelarul german Angela  Merkel (dr) şi preşedintele francez Francois Hollande (în centru).
Şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (st), cancelarul german Angela Merkel (dr) şi preşedintele francez Francois Hollande (în centru). (Captură Foto)

Este foarte probabil că săptămâna viitoare cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande să se întâlnească în vederea finalizării planurilor pentru o zonă euro mai integrată, în condiţiile în care ameninţarea ieşirii britanicilor din blocul european (Britexit) s-a amplificat, au declarat surse europene.

Întâlnirea de la Berlin, la care va participa şi şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este “aproape sigură”, au declarat sursele.

Subiectul oficial al discuţiilor va fi o hartă comună franco-germană în ceea ce priveşte viitorul zonei euro, care este formată din 19 state membre UE. În plus, harta este un răspuns la cererea lui Juncker ca membrii UE să organizeze o mai bună guvernare a zonei euro care a fost lovită puternic de criza datoriilor, susţine publicaţia Economic Times.

Dar discuţiile au loc la numai câteva săptămâni după ce premierul britanic David Cameron a câştigat cel de-al doilea mandat al său pe baza promisiunii organizării până în 2017 a unui referendum legat de rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din UE şi în mijlocul speculaţiilor că alegătorii britanici vor susţine Britexit-ul.

“Consolidarea uniunii economice şi monetare europene este un proces aflat în stadiile sale finale, în timp ce Cameron se află doar la începutul procesului său”, a declarat o sursă europeană pentru AFP.

Cameron susţine că UE ar trebui să se opună unei integrări suplimentare în loc să o îmbrăţişeze, adăugând că Europa riscă să primească un răspuns negativ în Marea Britanie deoarece nu s-au făcut schimbări.

Propunerea Berlinului şi Parisului pentru summit, care a fost văzută de agenţia de ştiri AFP, nu menţionează doar legăturile economice din zona euro, ci şi păstrarea neschimbată a tratatelor existente ce guvernează UE.

Totuşi, redeschiderea tratatelor în vederea reformării este o cerinţă cheie pentru rămânea în Uniunea Europeană a Marii Britanii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe