Merkel: Sancţiunile împotriva Rusiei nu vor fi suspendate decât după o evoluţie în estul Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel susţine că sancţiunile UE împotriva Moscovei vor rămâne în vigoare până când va fi instaurat un regim de încetare a focului în estul Ucrainei, aşa cum prevăd aşa zisele acorduri de pace de la Minsk.
Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

„Înainte ca acordurile de la Minsk să fie implementate sau să se înregistreze un progres în această privinţă, nu vom lua în considerare ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei”, a declarat Merkel reporterilor în 14 septembrie în capitala lituaniană Vilnius, RFE/RL.

„Reinstaurarea păcii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei rămâne obiectivul nostru”, a afirmat ea.

Sancţiunile au fost impuse împotriva Rusiei ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi pentru susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, care luptă împotriva forţelor guvernamentale într-un conflict izbucnit în aprilie 2014 şi soldat cu moartea a peste 10.300 de persoane.

SUA a impus la rândul său sancţiuni similare.

Rusia neagă orice implicare în conflictul din estul Ucrainei, deşi SUA şi Occidentul au prezentat dovezi că Moscova a furnizat suport militar, economic şi politic separatiştilor din estul Ucrainei.

Germania şi Franţa au ajutat la intermedierea acordurilor de pace de la Minsk – încheiate în septembrie 2014 şi februarie 2015 cu scopul de a soluţiona conflictul – dar acestea au eşuat să reziste.

În timpul vizitei sale în Lituania, Merkel a vizitat de asemenea trupele germane trimise în această ţară ca parte a forţelor NATO staţionate în regiune pentru a linişti aliaţii în faţa unei politici externe ruseşti mai agresive. Rusia s-a plâns în repetate rânduri că prezenţa NATO la graniţele sale reprezintă o ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe