Merkel şi Putin discută despre Siria şi Ucraina

Cancelarul german, Angela Merkel, dă mâna cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la finalul unei conferinţe de presă desfăşurată după o întâlnire între cei doi lideri în staţiunea rusească Soci, 2 mai 2017.
Cancelarul german, Angela Merkel, dă mâna cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la finalul unei conferinţe de presă desfăşurată după o întâlnire între cei doi lideri în staţiunea rusească Soci, 2 mai 2017. (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin vor discuta despre războiul din Siria şi cel din estul Ucrainei, precum şi despre disputatul gazoduct care urmează să transporte gaz rusesc spre Germania în cadrul convorbirilor bilaterale din 18 august, ce vor avea loc în apropierea Berlinului, a afirmat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit ultima dată în luna mai, vor face declaraţii la ora locală 1600 GMT înainte de a începe discuţiile la palatul Meseberg, situat lângă Berlin, a precizat Steffen Seibert, adăugând că Merkel şi Putin nu vor răspunde la întrebări, potrivit Reuters.

“Vă puteţi aştepta ca discuţiile să se concentreze pe relaţiile bilaterale şi, cu siguranţă, pe problema conflictului sirian, precum şi pe situaţia din estul Ucrainei şi problema energiei”, a afirmat luni Seibert.

Germania doreşte ca Rusia să finalizeze un acord de încetare a focului în Siria cu Statele Unite şi să soluţioneze conflictul din estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Kremlin luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat de asemenea din cauza proiectului Nord Stream 2, care va transporta gaz direct din Rusia, pe sub Marea Baltică, spre Germania.

SUA susţine că proiectul va mări dependenţa Germaniei de energia rusească. În acelaşi timp, Kievul se teme că gazoductul va permite Rusiei să scoată Ucraina din schema de tranzit a gazelor. Vecinii est-europeni ai Germaniei, neliniştiţi de acţiunile Rusiei, şi-au manifestat la rândul lor îngrijorarea faţă de acest proiect.

Seibert a afirmat că UE se află în discuţii cu Rusia pentru a se asigura că Ucraina continuă să joace un rol în afacerea profitabilă a tranzitului energiei ruseşti pe teritoriul său, chiar şi după finalizarea gazoductului Nord Stream 2.

Întrebat dacă Rusia intenţionează să accepte cererile europenilor ca pe teritoriul Ucrainei să continue să tranziteze gazul rusesc spre Europa – pentru care Kievul încasează o sumă semnificativă de bani – Seibert a precizat: “Discuţiile nu s-au încheiat”.

Merkel şi ministrul german de Externe, Heiko Maas, s-au întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în Berlin, luna trecută, împreună cu şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe