Merkel: UE ar trebuie să regândească parteneriatul energetic cu Rusia

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel susţine că are motive bune, în prezent, să continue parteneriatul energetic dintre Uniunea Europeană şi Rusia dar lucrurile s-ar putea schimba dacă Moscova continuă să încalce drepturile fundamentale.

Merkel, vorbind luni la o conferinţă de presă din Berlin, cu premierul Finlandei Alexander Stubb, a declarat că pe termen mediu şi lung ar putea fi necesar ca parteneriatul energetic ruso-european să fie revizuit.

”Există motive bune să continui parteneriatul energetic cu Rusia”, a declarat Merkel, adăugând că diferite ţări din UE au diferite nivele de dependenţă faţă de resursele de gaze naturale ruse.

”Nu este în obiectivul nostru să secţionăm complet dependenţa”, a declarat aceasta, notând că cooperarea în sectorul energetic este în interesul mutual al UE şi al Rusiei.

”În orice caz, noi trebuie bineînţeles să ne gândim la ceea ce s-ar putea schimba pe termen mediu şi lung când vine vorba de politici energetice, în cazul în care va exista o încălcare continuă a principiilor de bază”, a declarat aceasta, făcând referire la suveranitatea naţională.

Aceasta a adăugat că menţinerea presiunii asupra Rusiei este importantă, şi că Germania şi Finlanda au căzut de acord în această privinţă. Cancelarul german a mai adăugat că nu vede scopul relaxării sancţiunilor economice împotriva Rusiei, impuse din cauza politicii Moscovei referitor la Ucraina.

”Suntem din păcate departe de acest lucru”, a declarat aceasta.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au răcit treptat după ce conflictul din Ucraina a determinat UE să caute noi modalităţi prin care să-şi reducă dependenţa de gazul şi petrolul rus.

Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul şi petrolul UE, iar aproximativ 40% din acest gaz este furnizat prin Ucraina.