Merkel, una caldă una rece: Securitatea europeană nu poate exista fără Rusia

Cancelarul german Angela Merkel reacţionând în timpul  unei conferinţe de presă, Roma, Vila Madama, 4 iulie 2012
Cancelarul german Angela Merkel reacţionând în timpul  unei conferinţe de presă, Roma, Vila Madama, 4 iulie 2012 (GABRIEL BOUYS / AFP / GettyImages)

Rusia este esenţială în asigurarea securităţii europene, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel care participă la Krzyzowa, în sud-vestul Poloniei, la festivităţi prilejuite de împlinirea a 25 de ani de la reconcilierea germano-poloneză.

“Suntem conştienţi de faptul că securitatea Europei poate fi asigurată, pe termen mediu şi lung, doar alături de Rusia”, a spus cancelarul german.

“Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele sunt aplicate doar când este necesar”, a adăugat Merkel, făcând referire la sancţiunile aplicate de SUA şi UE împotriva Rusiei datorită rolului său în conflictul ucrainean.

“Dorim să avem un dialog cu Rusia”, a mai declarat Merkel.

Dar discuţiile de joi au loc într-un moment în care relaţiile dintre Occident şi Moscova trec prin cea mai gravă criză de după războiul rece.

Occidentul consideră că Rusia trage sforile în conflictul declanşat acum şapte luni dintre guvernul ucrainean pro-Vest şi separatiştii pro-Rusia din estul Ucrainei – o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.

Premierul polonez Ewa Kopacaz şi Merkel au deschis joi o expoziţie pe tema istoriei deseori tragice împărtăşită de germani şi polonezi de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939, când Germania nazistă a ocupat Polonia.

Animozitatea a domnit în timpul Războiului Rece, până când episcopii romano-catolici german şi polonez au făcut un gest de reconciliere în 1965.

Locul de întâlnire dintre Merkel şi Kopacz, din Silezia Inferioară, are o importantă simbolică specială pentru relaţiile germano-poloneze. Chiar aici, la Krzyzowa, cancelarul german din acea perioadă, Helmut Kohl, a asistat la o slujbă religioasă, la 12 noiembrie 1989, la două zile după prăbuşirea Zidului Berlinului, alături de primul premier necomunist al Poloniei, Tadeusz Mazowiecki. Întâlnirea dintre cei doi a fost percepută ca o puternică expresie a voinţei de reconciliere dintre Est şi Vest după războiul rece.

“Nu suntem ostatici ai istoriei. Putem învăţa din ea”, a declarat Kopacz. “Astăzi, ne întâlnim în Krzyzowa ca prieteni şi parteneri.”