Mexic: Război pentru tronul regelui drogurilor, 'El Chapo'

(RAUL ARBOLEDA/AFP/Getty Images)

Capturarea liderului cartelului Sinaloa, Joaquin 'El Chapo' Guzman, anunţă în Mexic un nou val de violenţă pentru controlul pieţei drogurilor. Analiştii sunt de părere că, dincolo de simbolismul şi de mesajul trimis altor narcotraficanţi, fluxul drogurilor se va menţine şi este posibil să se declanşeze un alt război pentru a ocupa tronul lui 'El Chapo'.

Iar aceasta pentru că Joaquín Guzmán Loera, care are doar trei clase primare, a fost un fel de Carol cel Mare al drogurilor, care a visat de tânăr să-şi extindă imperiul dincolo de frontierele mexicane. Şi care a reuşit, notează marţi ziarul La Razon.

Cartelul Sinaloa are baze în trei ţări ale continentului latino-american. În SUA operează în state precum Arizona, California, Texas, Chicago şi New York; în Mexic, controlează coasta Pacificului, iar în Columbia are legături cu alte celule infracţionale. Cartelul ţine uşa deschisă pentru operatorii columbieni şi în schimb poate acţiona în această ţară sud-americană.

Mijloacele sale de operare sunt pe apă şi pe calea aerului. Încărcăturile, la care participă în comun cu organizaţiile columbiene, sunt în principal cu cocaină, dar transportă şi heroină şi marijuana. Se estimează că Sinaloa controlează în total peste 3.500 de firme. Un întreg imperiu al drogurilor, care poate fi atacat, dar foarte greu dezmembrat, sunt de părere experţii.

În opinia lui Samuel Gonzalez, expert în combaterea crimei organizate (SIEDO) din Mexic, arestarea lui Guzmán Loera 'poate fi comparată cu cea a lui Pablo Escobar', având în vedere că 'El Chapo' controla a patra parte din afacerile cu droguri din SUA. El poate fi comparat ca figură cu baronul drogurilor columbian şi este poate ultimul exponent al acestui model de afaceri.

Deşi cartelul Sinaloa nu mai era demult o organizaţie criminală centralizată, niciun personaj nu avea mai multă pondere în luarea deciziilor decât 'El Chapo'. Alejandro Hope, specialist pe probleme de securitate, crede că, deşi Ismael 'El Mayo' Zambada - colaboratorul lui 'El Chapo' - desfăşoară o activitate importantă în cartel, acest lucru nu va fi suficient pentru a menţine unitatea organizaţiei. Hope crede, de asemenea, că în Méxic s-ar putea intensifica episoadele de violenţă pentru disputarea conducerii cartelului Sinaloa.

'Este posibil să asistăm la o tranziţie, de la un model dominat de exportul ilegal de narcotice la un model mai local, mai rapace şi mai orientat spre activităţile de şantaj şi jaf', spune expertul. La rândul său, Arturo Villarreal Palos - specialist în justiţie şi securitate - crede că arestarea lui 'El Chapo' va antrena un moment de slăbiciune în rândul cartelului, de care vor profita alte grupuri pentru a putea acapara teritorii aparţinând acestei organizaţii criminale.

'Alte organizaţii precum cele din sudul Pacificului sau din Jalisco vor testa forţa cartelului Sinaloa, lansând probabil acţiuni violente', spune specialistul. Dar există şi alte grupuri minore, care aspiră să devină mari carteluri şi să ocupe organigrama deja stabilită de organizaţia din Sinaloa, precum Mochomera, Los Mazatlecos, Jalisco Nueva Generación, El Dos Letras.

Şi mai ales rivalii lor sângeroşi, pe care odinioară 'El Chapo' îi contracta ca ucigaşi cu plată şi care, până la urmă, au ajuns să formeze temutul cartel mexican Los Zetas. Este greu de prezis ce se va întâmpla în continuare, dar se aud deja trâmbiţele de război. Singurul lucru clar, potrivit specialiştilor, este că procesul de reînnoire va genera mai multă violenţă, cum s-a întâmplat şi în cazul altor organizaţii decapitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe