Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Trump, închis pentru 3 ani

Michael Cohen, fostul avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump
Michael Cohen, fostul avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump (Getty Images)

Michael Cohen, fostul avocat personal al preşedintelui american Donald Trump, a fost condamnat miercuri la 3 ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru acuzaţii precum fraudă fiscală şi bancară şi încălcarea legilor privind finanţarea campaniei electorale, potrivit RFE/RL.

Printre infracţiunile pe care Cohen a recunoscut că le-a comis este faptul că a minţit Congresul în legătură cu afacerile anterioare ale lui Trump în Rusia, precum şi efectuarea unor plăţi pentru a cumpăra tăcerea a două femei care au afirmat că au avut relaţii sexuale cu Trump.

Judecătorul districtual William Pauley l-a condamnat miercuri pe Cohen la 36 de luni de închisoare pentru efectuarea respectivelor plăţi, care au fost considerate a fi o încălcare a legilor privind finanţarea campaniei electorale, şi la două luni de închisoare pentru declaraţii false făcute în Congresul SUA. Cele două sentinţe vor fi ispăşite simultan.

Pauley a stabilit termenul de 6 martie 2019 pentru ca fostul avocat al lui Trump să se predea voluntar.

Procurorii americani au declarat în documentele anterioare ale instanţei că Michael Cohen a eşuat să coopereze în întregime cu investigatorii şi că ei au urmărit să obţină o sentinţă “substanţială” cu închisoarea.

Tabăra acuzării s-a concentrat pe activitatea pe care Cohen a prestat-o în perioada în care a fost angajat de organizaţia lui Trump.

Plăţile efectuate de Cohen au avut loc în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 şi, aparent au fost rambursate de Trump, lucru care înseamnă că ar putea fi considerate contribuţii de campanie. În cazul în care contribuţiile depăşesc o anumită sumă şi nu sunt raportate public, atunci pot fi considerate infracţiune.

Cazul lui Cohen s-a desprins din investigaţia desfăşurată de procurorul special Robert Mueller asupra presupusei colaborări între oficiali ruşi şi asociaţi ai lui Trump.

De asemenea, Cohen a fost condamnat pentru că nu a spus adevărul într-o comisie a Congresului care desfăşura o investigaţie paralelă asupra presupusei interferenţe a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Investigatorii congresionali l-au întrebat pe Cohen în legătură cu un proiect imobiliar pe care Trump a urmărit să îl dezvolte în Moscova.

Cohen declarase anterior că discuţiile legate de acel proiect au fost suspendate în ianuarie 2016. Însă potrivit documentelor instanţei depuse de Mueller, acele discuţii au avut loc de fapt până la sfârşitul lunii iunie a aceluiaşi an, în timp ce Trump se apropia de obţinerea nominalizării în tabăra republicană pentru prezidenţiale.

Cohen a recunoscut că a indus în eroare Comisia de Informaţii a Senatului SUA, în timpul mărturiei făcute în faţa acesteia în august 2017, în legătură cu acest detaliu şi cu altele.

Trump a negat în repetate rânduri orice sugestie privind colaborarea campaniei sale cu oficiali ruşi în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016. În plus, preşedintele american a acuzat echipa lui Mueller că face presiuni asupra foştilor săi consilieri pentru a spune minciuni despre el, campania şi afacerile sale.

Într-un interviu cu Reuters în 11 decembrie, Trump a afirmat că este încrezător că nu este în pericolul să fie pus sub acuzare de Congres.

“Este greu să pui sub acuzare pe cineva care nu a făcut nimic greşit şi care a creat cea mai mare economie din istoria ţării noastre”, a precizat el în interviul care a avut loc în Biroul Oval al Casei Albe.

Rusia a negat de asemenea acuzaţiile că ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale americane pentru a-l ajuta pe Trump să le câştige.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe