Michel Barnier: “Finalizaţi toate acţiunile pentru scenariul unui Brexit fără acord”

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit
Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit (John Thys/AFP/Getty Images)

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat marţi că blocul este pregătit pentru situaţia în care Marea Britanie ar ieşi din UE fără să se încheie un acord, potrivit Euronews.

Barnier a avertizat că, deşi Camera Comunelor din Marea Britanie a votat săptămâna trecută împotriva ieşirii din UE fără finalizarea unui acord, acel vot nu împiedică materializarea acestei variante.

Sfatul său a fost următorul: “Finalizaţi toate acţiunile pentru scenariul [unui Brexit] fără acord”.

Negociatorul UE a declarat că Parlamentul European şi Consiliul European au aprobat aproape toate măsurile de urgenţă prevăzute, dar încă lucrează la probleme precum vize pe termen scurt şi bugetul UE pentru anul 2019.

În cazul în care premierul britanic Theresa May va cere prelungirea termenului limită pentru Brexit înaintea summitului de joi al Consiliului European, liderii celorlalte 27 de state membre vor evalua “motivul” şi “utilitatea” respectivei cereri, a precizat Barnier.

Parlamentarii britanici au votat joia trecută pentru amânarea ieşirii ţării lor din UE până în data de cel puţin 30 iunie 2019, în cazul în care Parlamentul va accepta un acord de retragere până în 20 martie.

Purtătorul de cuvânt al lui May a susţinut că premierul îi va scrie marţi sau miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a cere amânarea Brexitului.

“Liderii UE vor avea nevoie de un plan concret al Marii Britanii pentru a putea să ia o decizie”, a mai susţinut Barnier.

Blocul doreşte să determine dacă amânarea Brexitului va creşte şansele ca acordul de retragere să fie ratificat sau dacă Marea Britanie cere acest lucru pentru că are nevoie de mai mult timp pentru a revizui declaraţia politică.

“Guvernul şi Parlamentul britanic trebuie să decidă foarte repede ce doreşte Marea Britanie să facă în continuare”, a concluzionat Barnier.

Guvernul britanic a fost nevoit marţi să ia în considerare următoarea mişcare privind Brexitul după ce preşedintele Camerei Comunelor a "deraiat" planurile premierului May de a pune a treia oară la vot acordul de retragere.

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a declarat că acordul lui May nu poate fi supus din nou votului în forma în care a fost deja respinsă, adăugând că trebuie prezentată o propunere diferită. Acordul a fost respins deja de două ori în mod categoric.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe