Microsoft a eliminat baza de date pe care se bazează tehnologiile de recunoaştere facială

Recunoaştere facială
Recunoaştere facială (izusek via Getty Images)

Sistemele de recunoaştere facială se bazează pe baze de date. MS Celeb este cea mai mare din lume, cu peste 10 milioane de imagini de feţe, aparţinând a cel puţin 100.000 de persoane - majoritatea sunt persoalităţi publice. Cu câteva zile în urmă, Microsoft a decis să şteargă arhiva, folosită de marile companii din sector pentru a-şi pregăti sistemele de inteligenţă artificială pe care se bazează tehnologiile de recunoaştere facială.

O cantitate enormă de informaţii a fost obţinută prin scanarea imaginilor online, salvate cu licenţa creative commons. Potrivit unei lucrări ştiinţifice, publicate chiar de Microsoft, baza de date a fost concepută pentru a pregăti sistemele de captare a imaginilor şi de analiză video.

Primul care a raportat despre existenţa acesteia a fost cercetătorul Adam Harvey, care a afirmat că în baza de date au fost stocate şi feţe ale oamenilor obişnuiţi şi nu doar a actorilor şi personajelor din lumea divertismentului. Mai târziu, Financial Times a publicat o anchetă asupra subiectului, dezvăluind modul în care companii majore precum IBM, Panasonic şi chinezii de la Sensetime şi Megvii au folosit baze de date similare. În cele din urmă, după aproape două luni, Microsoft şi-a eliminat baza de date.

"Site-ul era destinat scopurilor academice, dar l-am anulat, parţial deoarece era gestionat de un angajat care nu mai lucrează cu noi", a explicat gigantul din Redmond. Potrivit Endgadget, alte două baze de date similare, gestionate de Universitatea Duke şi Stanford, au fost de asemenea desfiinţate din reţea.

Mişcarea făcută de Microsoft nu este neaşteptată. De fapt, compania se află în prim-planul campaniei de reglementare a sistemelor de recunoaştere facială. De exemplu, gigantul Redmond a cerut guvernului american să reglementeze aceste tehnologii. În acelaşi timp, Microsoft a blocat vânzarea sistemului său poliţiei din California, îngrijorat de posibile încălcări ale drepturilor omului.

Mai multe informaţii: Microsoft, Duke, and Stanford quietly delete databases with millions of faces