Mihai Chirica, avertisment către PSD şi Şerban Nicolae: Românii ştiu să penalizeze devierile

Intrat în dizgraţia lui Dragnea după ce a îndrăznit să critice modul în care acesta conduce partidul precum şi OUG 13, Mihai Chirica nu se "potoleşte". Ba chiar dimpotrivă, îl critică pe liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae, autor al unor amendamente scandaloase la legea graţierii.
Mihai Chirică
Mihai Chirică (Facebook)

Exclus din funcţiile de conducere din PSD, dar încă membru de partid, primarul Iaşului, Mihai Chirica, a sancţionat, vineri, amendamentele propuse de Şerban Nicolae la legea graţierii, reamintind cu acest prilej că românii stiu să penalizeze orice deviere de la drumul de drept al integrării europene şi al luptei împotriva corupţiei.

"Orice intervenţie în spaţiul public făcută pe domenii prioritare ale României, cum ar fi lupta împotriva corupţiei, sunt subiecte care atrag atenţia de fiecare dată asupra opiniei publice din România, în special, iar din nefericire atunci când au impact negativ aţi văzut că suntem pe prima pagină şi în opinia publică internaţională. Eu vreau să spun un lucru în care cred. Românii au, să spunem, experienţa democratică autentică şi reală în acelaşi timp, ştiu să penalizeze de fiecare dată orice exces şi orice deviere de la drumul drept al integrării europene şi al luptei împotriva corupţiei", a declarat Chirica, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă.

Chirica şi-a exprimat speranţa că felul în care se vor manifesta românii faţă de amendamentele depuse în Senat va fi unul corect şi a opinat că cetăţenii "vor reuşi să puncteze de fiecare dată orice derapaj faţă de o conduită firească europeană în momentul de faţă".

Nu în ultimul rând, primarul Iaşului a criticat modul în care Şerban Nicolae a vorbit despre el în şedinţa Comitetul Executiv la care s-a propus demiterea sa din funcţiile de conducere.

"Eu sper că dacă (Şerban Nicolae—n.r.) intră în contradicţie cu domnul Ponta, să ceară toate organizaţiile judeţene ale PSD excluderea dumnealui din partid pentru această manieră autoritară şi individuală în acelaşi timp prin care expune imaginea partidului. Mai mult decât atât, iniţiativele personale sunt lăudabile atunci când duc la creşterea imaginii şi a gradului de încredere a românilor faţă de PSD, ceea ce cred că în situaţia de faţă nu este cazul. Şi mai mult decât atât, domnul Şerban Nicolae (...) are tendinţa să se pronunţe despre persoane pe care nu le cunoaşte şi e un lucru mai puţin potrivit pentru un om care totuşi este preşedintele Comisiei Juridice a Senatului României, nu este de ici de colea, şi ar trebui să aibă mai multă responsabilitate atunci când vorbeşte despre români în general", a declarat primarul Iaşului.

Reamintim că senatorul PSD Şerban Nicolae a depus o serie de amendamente la legea graţierii în direcţia clemenţei pentru corupţi. Astfel, senatorul vrea excluderea din lista faptelor care nu beneficiază de graţiere a infracţiunilor precum luarea şi darea de mită, traficul de influenţă etc.

Mai mult, senatorul PSD mai vrea şi reduceri drastice de pedepse.

Astfel, potrivit amendamentelor senatorului PSD, pedepsele se graţiază astfel, scrie Adevărul:

în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv, în întregime, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani. Deci cei condamnaţi la 7 ani de închisoare şi care au ispăşit deja patru ani şi o zi sunt liberaţi;

parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. Astfel, celor condamnaţi la 7 ani de închisoare care au executat o singură zi din pedeapsă li se scad automat trei ani din cei 7;

parţial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani. Deci cei care au executat executat 6 ani şi o zi, din cei patru ani rămaşi mai execută doar un an;

parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. Deci celor condamnaţi la 10 ani, dar au executat o singură zi, li se scad din pedeapsă cinci ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne