Mihai Ghimpu: Dacă nu ar fi fost unirea de la 1918, astăzi am fi fost regiune a Federaţiei Ruse

După ce Parlamentul de la Chişinău a refuzat organizarea oricărui eveniment dedicat celor 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, nemulţumit, liderul PL a afirmat că, deşi vorbim de valori europene, de fapt, scenariile decurg tocmai aşa cum doreşte Putin.
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (Captură Foto)

În contextul în care, la 27 martie, se împlinesc 100 ani de la unirea Basarabiei cu România, fapt ce în opinia preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este istorie şi trebuie recunoscut, Parlamentul de la Chişinău a refuzat să convoace o şedinţă festivă în acest sens.

”Aducem la cunoştinţă cetăţenilor că avem un Parlament, o majoritate parlamentară, care nu vede nimic decât puterea de azi şi de mâine, totul este concentrat pe alegerile din toamnă. După cum spuneam şi în şedinţa în plen era corect ca Parlamentul să convoace o şedinţă festivă dedicată celor 100 ani de la unirea Basarabiei cu România, dar după cum vedeţi, nu s-a dorit”, a declarat liderul PL în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova.

Acesta s-a arătat şi mai nemulţumit de faptul că deputaţii moldoveni au refuzat să numească 2018 anul unirii la propunerea fracţiunii PL, amintind în acest context despre localităţile care votează una după alta unirea Republicii Moldova cu România, întrucât chiar şi oamenii au înţeles că salvarea lor se află în ”revenirea la Ţara mamă, la România, aşa cum au făcut şi înaintaşii noştri în 1918”.

Ghimpu a ţinut să precizeze că Parlamentul RM a refuzat propunerea Bucureştiului de a sărbători aniversarea celor 100 ani de la unirea Basarabiei cu România la Chişinău, precum şi participarea la o şedinţă comună a celor două Parlamente.

”Tot ceea ce se propune legat de 100 ani de la unirea Basarabiei cu România nu acceptă, doar vor pleca în vizită la Bucureşti la şedinţa solemnă conducerea Parlamentului, prim-ministrul, poate dl Plahotniuc etc., şi astfel sfidăm istoria noastră. Dacă această unire la 1918 nu ar fi avut loc, astăzi nu ar fi existat acest Parlament. Astăzi ar fi existat deputaţi ai regiunii Basarabia, am fi fost regiune a Federaţiei Ruse după ocupaţia din 1812”, a adăugat Ghimpu.

Totodată, preşedintele liberal a specificat că ar fi solicitat o sală în care fracţiunea pe care o conduce să organizeze o şedinţă la 27 martie unde să se discute despre actul unirii, iar cei 101 tineri care ar fi fost prezenţi să voteze unirea, fiindcă tineretul este pentru unire, iar ziua de mâine aparţine tineretului, însă şi aici şi s-a refuzat.

”Vorbim de valori europene dar de fapt scenariile decurg tocmai aşa cum doreşte Vladimir Vladimirovici Putin. Este un adevăr foarte trist. Urmează se vedem dacă găsim o sală unde să organizăm o şedinţă”, a conchis Mihai Ghimpu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe