Mihai Popşoi: În R. Moldova, principala sursă de ştiri false privind pandemia cu virusul Wuhan este holdingul PSRM

Igor Dodon la marşul organizat la 1 Mai de către PSRM
Igor Dodon la marşul organizat la 1 Mai de către PSRM (facebook.com/dodon igor)

Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi constată că Igor Dodon ameninţă presa independentă, care munceşte conştiincios raportând dificultăţile şi nevoile cetăţenilor RM în loc să caute resurse financiare pentru a ajuta oamenii.

„Cu atât mai cinic, pentru că principala sursă de ştiri false şi manipulare este holdingul PSRM: NTV, Accent/Primul, dar şi conducerea Moldova1”, scrie parlamentarul pe contul său de Facebook menţionând că, într-adevăr, falsurile şi panica sunt o mare problemă în situaţii de criză.

În context, deputatul a ţinut să noteze că PAS a propus în Parlament responsabilizarea celor care mint şi manipulează, inclusiv politicienii care divulgă date cu caracter personal ale pacienţilor (Dodon n.r.), dar atunci „socialiştii s-au făcut că plouă”.

„Acum deja ameninţă presa, dar e bine să înceapă cu propriul holding şi noua conducere a Moldova1, care au şocat opinia publică prin materialul propagandistic pe care l-au dat pe post despre originea virusului Covid-19”, a adăugat acesta precizând că principala sursă de manipulare cu ştiri false privind coronavirusul este Kremlinul, iar Uniunea Europeană a atenţionat asupra acestui fapt.

Potrivit unui document intern al UE, instituţiile media pro-Kremlin răspândesc în mod activ dezinformări despre virusul Wuhan într-o încercare de a „submina încrederea opiniei publice” în sistemele naţionale de sănătate ale ţărilor occidentale.

Observatorii europeni mai susţin că noile tactici permit media pro-Kremlin să nege că ele crează dezinformare şi să pretindă că ele „doar relatează ce afirmă alţii”.

În raportul UE se mai spune că scenariile de dezinformare subliniate de observatori includ şi afirmaţiile că noul coronavirus a fost adus în ţări de migranţi, sau că e o armă biologică creată de Statele Unite sau Marea Britanie. O bază de date specializată a UE a înregistrat aproape 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus începând cu 22 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe