Mihalache şochează. Din nou: Unirea, o chestie "neproductivă"

Numit ambasador al ţării noastre la Londra, Mihalache susţine că rolul său este unul foarte important, nu cum zice Băsescu, îi asigură pe români că n-au de ce se teme de Brexit şi consideră că a vorbi despre Unire este contraproductiv, ba chiar echivalează cu a pune gaz pe foc.
Dan Mihalache
Dan Mihalache (Robert Willy Toperter)

Numit recent ambasador al României la Londra, fostul consilier prezidenţial Dan Mihalache, îi îndeamnă la calm pe românii din Regatul Unit, după referendumul la care britanicii au votat ieşirea din Uniunea Europeană, susţinând că lunga vreme de acum înainte, acestora "nu li se va întâmpla nimic."

“Oamenii trebuie să ştie că deocamdată nu li se întâmplă nimic şi cred că o lungă vreme de acum înainte nu li se va întâmpla ceva. Pentru că asta va fi un proces care va dura, va implica discuţii bilaterale, va însemna şi foarte mult efort şi din partea română pentru a stabili regimul oamenilor care s-au stabilit aici. Nu are rost acuma să facem o isterie din asta naţională, cum sunt umiliţi românii”, a declarat marţi Mihalache în cadrul unei întâlniri informale cu presa.

Numit la Londra după ce ţara noastră a stat aproape jumate de an fără ambasador în Marea Britanie, Dan Mihalache a relatat presei că prioritatea sa va fi negocierea relaţiilor post-Brexit între ţara noastră şi regat şi şi-a definit rolul ca fiind unul foarte important, "contrar criticilor fostului preşedinte Traian Băsescu" şi a lipsei unei cariere diplomatice:

“Nu am să va ascund că în întâlnirile pe care le-am avut până în acest moment, ideea că un om care a fost şef al administraţiei prezidenţiale vine că ambasador la Londra a fost privită ca un semn de importanţă şi de preţuire, nu ca o chestiune second hand ca să spun aşa. Dar mă rog… trebuie să spună şi d-ul Băsescu ceva că altminteri se plictiseşte la pensie”, a declarat Mihalache.

Declaraţiile noului ambasadorului vin pe fundalul înteţirii atacurilor xenofobe şi rasiste, culminând şi cu incendierea unui magazin românesc din oraşul Norwich. Ataşaţii de poliţie sunt în legătură cu autorităţile locale şi speră ca până vineri, când Mihalache se va deplasa în Norwich, persoana care a săvârşit infracţiunea va fi identificată pe baza filmărilor înregistrate.

O altă temă de discuţie s-a referit la numărul secţiilor de votare. Ca să se evite umilinţa alegerilor din noiembrie 2014, când mii de români au fost împiedicaţi să voteze, Guvernul a pus în aplicare votul prin corespondenţă. Pe hârtie toate bune şi frumoase, însă în realitate în Marea Britanie până în momentul de faţă s-au înscris doar 52 de persoane. În acest context, Dan Mihalache a precizat că dacă nu sunt cel puţin 100 de români înscrişi în registrul electoral, nu poate deschide o nouă secţie de votare pentru că încalcă legea.

“Primul lucru care mi-l propun este că în perioada următoare până la 30 august să dezvoltăm pe Facebook o aplicaţie de înregistrare a votanţilor, şi să facem în principal pe Facebook o campanie foarte targhetată pentru români, ca să înţeleagă ce înseamnă votul prin corespondenţă şi înregistrarea pe care o presupune el. Sper să găsesc şi resursele necesare, dacă nu o să vedeţi înseamnă că nu am găsit resursele. “

Cu o zi înainte de venirea Principesei Margareta la Londra, în contextul istoric unde Casa Regală a pierdut Basarabia, Dan Mihalache a declarat, nonşalant că tema Unirii este o chestie neproductivă.

“Ceea ce se poate face este de a construi şi susţine parcursul reformist şi European al Republicii Moldova, care deocamdată este mai important decât tema Unirii. A pune tema unirii pe masă înseamnă a da foc cumva la o dezbatere, nu cred că e productivă chestia asta.”

Prima întâlnirea cu comunitatea, proaspătul ambasador Mihalache are de gând să o programeze prin septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne