Mii de manifestanţi basci protestează împotriva poziţiei Madridului în disputa catalană

Zeci de mii de persoane au protestat în oraşul Bilbao în regiunea autonomă Ţara Bascilor împotriva deciziei Madridului de a prelua conducerea regiunii autonome Catalonia.
Manifestanţi basci protestează împotriva răspunsului Madridului la criza catalană, 5 noiembrie 2017, în oraşul spaniol Bilbao.
Manifestanţi basci protestează împotriva răspunsului Madridului la criza catalană, 5 noiembrie 2017, în oraşul spaniol Bilbao. (Captură Imagine)

Peste 40.000 de persoane au protestat în oraşul nordic spaniol Bilbao împotriva deciziei Madridului de a impune o conducerea directă în regiunea Catalonia. Ţara Bascilor are propria sa mişcare separatistă care, timp de mai multe decenii s-a confruntat cu conflicte soldate cu victime.

Protestele împotriva modului de abordare a crizei catalane de către guvernul din Madrid s-au răspândit sâmbătă spre o altă regiune a Spaniei - pe străzile oraşului nordic Bilbao din Ţara Bascilor numeroşi manifestanţi au inundat străzile fluturând umbrele.

Potrivit publicaţiei regionale Naiz, aproximativ 44.000 de persoane au participat la protest, care a fost cerut de mai multe grupuri pro-independenţă din Ţara Bascilor, filiala regională a partidului de ultra-stânga Podemos şi câteva sindicate ale muncii.

Până recent, Ţara Bascilor a fost scena a câteva decenii de violenţe comise de grupul paramilitar ETA, soldate cu aproximativ 850 de morţi. ETA şi-a predat armele la începutul acestui an, punând astfel capăt campaniei sale de teroare, după ce regiunea a obţinut anumite concesii financiare din partea Madridului.

Organizatorii protestului de sâmbătă au afirmat că sunt furioşi pe modul în care guvernul din Madrid a preluat conducerea în regiunea Catalonia, o altă regiune autonomă în nord-estul Spaniei, după ce aceasta şi-a declarat unilateral independenţa.

Unii manifestanţi basci au purtat un banner pe care era scris mesajul „Spunem nu pentru 155. Democraţie şi dreptul de a decide”, făcând referire la Articolul 155 din Constituţia Spaniei, pe baza căruia Madridul a suspendat în urmă cu câteva zile autonomia Cataloniei. Totodată, Madridul a cerut alegeri regionale anticipate în luna decembrie în Catalonia.

La câteva săptămâni după ce Carles Puigdemont a desfăşurat un referendum pe tema independenţei regiunii, care a fost declarat ilegal de instanţele spaniole, pe numele fostului preşedinte catalan a fost emis un mandat UE de arestare, emis după ce a fugit în Belgia împreună cu patru dintre foştii săi miniştri.

Alţi nouă foşti membri ai guvernului catalan au fost trimişi la închisoare în aşteptarea potenţialului lor proces, confruntându-se cu acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice. Unul dintre ei a fost eliberat ulterior pe cauţiune.

Extrădarea luată în considerare

După emiterea mandatului de arestare, Puigdemont şi cei patru foşti oficiali s-au predat duminică dimineaţă poliţiei belgiene.

Sâmbătă, autorităţile din Bruxelles au declarat că vor analiza dacă fostul lider catalan poate fi extrădat în Spania pentru a fi judecat.

Adresându-se mass mediei în timpul protestului din Bilbao, Arnaldo Otegi, liderul partidului basc pro-independenţă EH Bidu şi fost membru ETA care a fost închis la un moment dat, a criticat evenimentele recente din Catalonia.

„În faţa acestei situaţii este necesar ca cetăţenii basci să iasă pe străzi, aşa cum o facem noi astăzi, şi să construim un zid popular şi democratic ce ne va permite să contracarăm această situaţie”, a afirmat el.

În timp ce câteva partide politice separatiste au participat la protestul de ieri, Partidul Naţionalist Basc, care conduce regiunea autonomă, a refuzat să se implice oficial.

În acelaşi timp, Puigdemont a cerut tuturor partidelor politice pro-independenţă din Catalonia să se alăture unei coaliţii pentru a câştiga alegerile regionale din 21 decembrie.

Fostul lider catalan a declarat că va lua în considerare participarea la alegeri, chiar dacă va trebui să îşi desfăşoare din afara ţării campania electorală pentru partidul său separatist de centru-dreapta, Partidul Democrat al Cataloniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe