Mii de manifestanţi critică planul Muntenegrului de a se alătura NATO

Mii de oameni au ieşit pe străzile Muntenegrului pentru a protesta împotriva planurilor conducerii ţării balcanice de a intra în NATO.
Mii de muntenegreni protestează împotriva aderării ţării lor la NATO.
Mii de muntenegreni protestează împotriva aderării ţării lor la NATO. (Captură Foto)

Aproximativ 7.000 de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în cel de-al doilea oraş al ţării, Niksic, cerându-i premierului Milo Djukanovic să renunţe la putere datorită propunerii sale ca Muntenegru să se alăture alianţei militare vestice.

Un protest similar anti-guvern, la care au participat aproximativ 2.000 de persoane, a avut loc în capitala Podgorica.

Muntenegru a fost scena unor proteste similare anti-guvern în ultimele câteva săptămâni.

Djukanovic susţine că manifestanţii încearcă să creeze impresia că Muntenegru este instabil cu scopul de a descuraja NATO să accepte ţara, în condiţiile în care mulţi muntenegreni au legături istorice cu Rusia, care se opune acestei aderări.

Micuţul stat european speră să primească săptămâna viitoare o invitaţie din partea NATO pentru a deveni o membră a alianţei.

Premierul ţării a respins în repetate rânduri cererile pentru demisia sa, oferindu-se să ceară alegeri anticipate după întâlnirea NATO din 1 şi 2 decembrie.

Djukanovic s-a aflat în centrul puterii ţării în ultimele două decenii, după ce a ocupat posturi proeminente începând cu anii 1990, când Muntenegru făcea parte din fosta Iugoslavie.

În 2012, Djukanovic a fost reales premier, fiind cel de-al treilea mandat al său în această funcţie de când Muntenegru şi-a obţinut independenţa de Serbia în 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe