Mii de manifestanţi protestează împotriva “legii sclaviei” în faţa Parlamentului ungar

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Aproximativ 2.000 de cetăţeni ungari au protest miercuri noaptea în faţa clădirii Parlamentului din Budapesta împotriva unei noi legi care permite patronilor să le ceară angajaţilor să lucreze până la 400 de ore suplimentare pe an, o reformă pe care criticii au numit-o “legea sclaviei”.

Partidul de guvernament Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a trecut legea prin Parlament în cursul zilei de miercuri. Opoziţia a încercat, fără succes, să blocheze votul, potrivit Global News.

Manifestanţii au scandat mesaje precum “Trădătorii, trădătorii” sau “Orban du-te la naiba”. Sute de poliţişti au fost trimişi pe treptele clădirii Parlamentului pentru a-i înfrunta pe protestatari.

Un fotograf Reuters a afirmat că mulţimea de manifestanţi s-a îndreptat la un moment dat către o poartă laterală a clădirii, unde au aruncat cu diverse obiecte asupra poliţiştilor, care au răspuns cu spray cu piper.

Potrivit unor rapoarte, cel puţin patru manifestanţi au fost răniţi, poliţia recurgând şi la gaze lacrimogene pentru a calma situaţia în Piaţa Kossuth din faţa Parlamentului.

Schimbările aduse codului muncii au declanşat deja un protest stradal în weekendul trecut.

Orban a generat nemulţumiri în Europa prin instituirea unui sistem pe care criticii îl consideră autocrat, afectând companii, mediul academic, instanţe şi mass media. Totuşi, premierul s-a confruntat rareori cu proteste ale mai multor grupuri de alegători interni în acelaşi timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe