Mii de oameni mărşăluiesc în Franţa în cele mai recente proteste ale "vestelor galbene"

Protest al vestelor galbene la Arcul de Triumf din Paris, 9 martie 2019
Protest al vestelor galbene la Arcul de Triumf din Paris, 9 martie 2019 (Screenshot)

Mii de manifestanţi ai mişcării "vestele galbene" au mărşăluit sâmbătă în Paris şi alte oraşe ale Franţei, marcând cel de-al 17-lea weekend consecutiv de demonstraţii, în ciuda încercărilor preşedintelui Emmanuel Macron de a calma nemulţumirile cu o serie de dezbateri la nivel naţional, potrivit Reuters.

În Paris, "vestele galbene", care au ajuns să simbolizeze mişcarea anti-guvernamentală, li s-au alăturat manifestanţi care purtau veste roz, în condiţiile în care angajaţii în domeniul îngrijirii copiilor au ieşit pe stradă pentru a protesta împotriva unei reforme privind subvenţiile lor pentru şomaj.

De asemenea, proteste au avut loc în Bordeaux, Lyon, Toulouse şi în oraşe mai mici precum Puy-en-Velay. În jurul orei locale 2 p.m, aproximativ 7.000 de persoane ieşiseră la protest în întreaga ţară, comparativ cu 5.600 weekendul trecut, conform Ministerului de Interne.

Unii manifestanţi au organizat un “flashmob” la aeroportul Charles de Gaulle din Paris, fluturând steaguri franceze şi dansând într-unul dintre terminale.

Pe bulevardul Champs Elysee, în centrul Parisului, poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a împinge înapoi un grup de manifestanţi în primele ore ale serii.

Protestele au început în noiembrie 2018 împotriva planurilor de a creşte taxa pe carburanţi, însă de atunci s-au transformat într-o mişcare mai amplă de respingere publică a politicilor economice ale lui Macron, despre care manifestanţii au afirmat că favorizează marile companii şi pe cei bogaţi în detrimentul cetăţenilor de rând. Protestele au continuat deşi Macron a renunţat în cele din urmă la creşterea taxei pe carburanţi.

De atunci, Macron a anunţat un pachet de măsuri în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro pentru a creşte puterea de cumpărare a muncitorilor şi pensionarilor şi a lansat o dezbatere naţională care se desfăşoară până la mijlocul acestei luni prin întâlniri în diverse oraşe ale ţării şi cu ajutorul un website dedicat.

Mulţi dintre manifestanţi au respins dezbaterea, considerând că aceasta serveşte intereselor guvernului.

Popularitatea lui Macron, care a avut de suferit în timpul protestelor, a înregistrat o oarecare îmbunătăţire în ultimele săptămâni. Un sondaj Ipsos publicat în 6 martie a arătat că ratingul său de popularitate a crescut cu 8 procente începând cu luna decembrie, ajungând la nivelul de 28%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe