Mii de persoane au demonstrat în Moscova pentru a-l comemora pe Nemţov

Moscova a fost duminică gazda unui marş de comemorare a criticului Kremlinului Boris Nemţov, care a fost ucis în 2015 în Moscova. Demonstranţii au scandal sloganuri precum “Putin înseamnă război!” sau “Rusia fără Putin!”.
Un marş de comemorare al liderului asasinat al opoziţiei Boris Nemţov (în portret) are loc în Moscova, Rusia, 26 februarie 2017.
Un marş de comemorare al liderului asasinat al opoziţiei Boris Nemţov (în portret) are loc în Moscova, Rusia, 26 februarie 2017. (Captură Foto)

Mii de persoane au mărşăluit în capitala Federaţiei Ruse pentru a-l comemora pe Boris Nemţov – critic al Kremlinului şi fost vicepremier – care a fost ucis în urmă cu doi ani. Nemţov a fost împuşcat mortal pe un pod situat în apropierea Kremlinului în 27 februarie 2015.

Cinci bărbaţi din Cecenia au fost judecaţi în octombrie 2015 pentru acest asasinat. Ei au negat acuzaţiile şi susţinătorii lui Nemţov se tem că persoana sau persoanele care au ordonat asasinatul nu vor ajunge niciodată în faţa justiţiei.

Mii de oameni s-au adunat duminică în Piaţa Puşkin din centrul Moscovei, înainte să mărşăluiască spre Prospekt Saharov. Marşul, autorizat de autorităţile municipale, s-a terminat în jurul orei locale 16, fără incidente majore. Două marşuri anterioare pentru onorarea lui Nemţov s-au desfăşurat, de asemenea, fără incidente.

Marşuri similare pentru comemorarea fostului critic al preşedintelui rus Vladimir Putin au fost organizate şi în alte oraşe din Rusia, inclusiv St. Petersburg şi oraşul natal al lui Nemţov, Nizhni Novgorod.

Manifestanţii din Moscova au trecut prin detectoare de metal manevrate de zeci de poliţişti, care au fost staţionaţi de-a lungul rutei de marş.

Unii manifestanţi au fluturat steagul naţional al Rusiei şi alte steaguri pe care era trecut logo-ul partidului din opoziţie PARNAS şi al mişcării Solidaritatea.

Zeci de manifestanţi au afişat portrete cu Nemţov, pe care erau scrise slogane precum “Războiul cu Ucraina este crima lui Putin”, “Puterea stă în adevăr şi adevărul este în noi” sau “Avantajul nostru asupra autorităţilor este onestitatea noastră”.

“Situaţia din Rusia a ajuns într-un punct în care trebuie să schimbăm ceva, inclusiv autorităţile. O persoană a condus [ţara] în ultimii 15 ani. Nu este normal şi nu este democratic”, a declarat Iuri Kalina, un profesor care a participat la marş.

Ibrahim Osmanov, în vârstă de 59 de ani, a declarat că a ajuns la Moscova din peninsula ucraineană Crimeea pentru a participa la marş. Crimeea a fost anexată ilegal de Rusia în martie 2014.

Osmanov a stat cu un mic grup de 10 persoane care fluturau steaguri ale tătarilor crimeeni. Grupul a afişat şi un banner lung de câţiva metri pe care era scris mesajul: “Opriţi represiunile în Crimeea. Libertate pentru prizonierii politici ucraineni”.

“[Nemţov] a susţinut întotdeauna poporul tătar din Crimeea. Am venit aici să aducem un tribut în memoria sa”, a adăugat Osmanov.

Manifestanţii au scandat, de asemenea, “Libertate prizonierilor politici!”, “Rusia fără Putin” sau “Putin înseamnă război!”.

În plus, activiştii prezenţi la eveniment au colectat semnături pe o petiţie adresată primăriei din Moscova, prin care solicită să se ridice o placă memorială pentru Nemţov.