Mii de persoane cer alegeri universale în Hong Kong, manifestând în negru

4000 de suporteri ai mişcării Occupy Central din Hong Kong participă la marşul Cămăşilor Negre, purtând bluze negre şi panglici galbene, precum şi 450 de metri de bannere - de asemenea negre. Hong Kong, 14 septembrie 2014
4000 de suporteri ai mişcării Occupy Central din Hong Kong participă la marşul Cămăşilor Negre, purtând bluze negre şi panglici galbene, precum şi 450 de metri de bannere - de asemenea negre. Hong Kong, 14 septembrie 2014 (Pan Zaishu/Epoch Times)

Duminică, 4.000 de indivizi îmbrăcaţi în tricouri negre cu panglici galbene pe piept au mărşăluit în ceea organizatorii au numit ”Marşul Cămăşilor Negre”.

Marşul s-a desfăşurat pentru a spijini mişcarea de nesupunere civică Occupy Central. Negrul, potrivit organizatorului Occupy Central, Benny Tai, ”reprezintă indignarea noastră”. Panglicile galbene reprezintă cererile pentru desfăşurarea unor alegeri universale în Hong Kong.

Participanţii au ridicat nouă banere din pânză neagră de aproximativ 50 de metri lungime fiecare. Pe banere erau inscripţionate mesaje precum ”nesupunere civică” şi ”ticăloşenia guvernului”.

Câţiva studenţi au purtat un banner din pânză neagră pe care era scris ”grevă studenţească”. Studenţii din 17 colegii şi universităţi din Hong Kong sunt programaţi să intre în grevă timp de o săptămână începând cu 22 septembrie, cerând alegeri generale.

Printre protestatari sunt incluşi organizatorii Occupy Central, politicieni democratici, diverse grupuri civile, studenţi, şi cetăţeni din Hong Kong. Aceştia au format o procesiune lungă şi demnă care a mărşăluit în tăcere – nu se strigau slogane – cu excepţia unor bătăi grave, ritmice, ale toboşarilor.

Începând cu ora 3:30, protestatarii au străbătut drumul de la Causeway Bay către Charter Road, în centrul Hong Kongului, mergând aproximativ 3 ore. La destinaţie aceştia au raliat oamenii cerând mai multor cetăţeni din Hong Kong să se alăture mişcării democratice.

Un comunicat publicat săptămâna trecută pe pagina de Facebook a Marşului Cămăşilor Negre preciza că demonstraţia s-a desfăşurat ”pentru a spune lumii cum au fost trădaţi oamenii din Hong Kong”.

”Cu 30 de ani în urmă, Guvernul Chinez Central a promis Hong Kong-ului o ţară, ‘două sisteme’ şi un ‘grad înalt de autonomie’”, se precizează în comunicat.

În 1984, Republica Populară a Chinei şi Marea Britanie au semnat Declaraţia Comună Sino-Britanică, care a stabilit condiţiile pentru predarea de către Marea Britanie a Hong Kong-ului în anul 1997.

Comunicatul continuă: ”aceste promisiuni n-au fost îndeplinite şi democraţia din Hong Kong este înăbuşită. Studenţii din acele zile au deja părul gri în timp ce studenţii de azi intră în grevă şi se unesc în lupta lor pentru democraţie”.

Comunicatul şi marşul, şi mişcarea Occupy Central, sunt un răspuns la decizia de pe 31 august a Congresului Naţional al Poporului (NPC), legislatura subordonată a Partidului Comunist Chinez. Congresul a respins solicitările de desfăşurare a alegerilor libere pentru următorul director principal al Hong Kong-ului, alegând o formă de alegeri indirectă care asigură că Beijingul va controla următorii candidaţi.

”Decizia NPC-ului arată că guvernul central şi-a încălcat promisiunea de a oferi democraţie oamenilor din Hong Kong”, a declarat Benny Tai în timpul marşului.

La sfârşitul marşului, organizatorii, oferind banerele din pânză neagră studenţilor care au participat, şi-au arătat sprijinul pentru greva studenţească care va urma.

”Partidul Comunist s-a folosit de autocraţie pentru a administra Hong Kongul. Oamenii cu conştiinţă ar trebui să se ridice”, a declarat Alan Leong, liderul Partidului Civic.

Martin Lee, preşedintele fondator în vârstă de 76 de ani al Partidului Democratic din Hong Kong, a declarat: ”trebuie să ne protejăm limba cantoneză, caracterele tradiţionale chineze, societatea civilă, spiritul legii, şi trebuie să persistăm să ne apărăm libertatea pentru a nu fi exploatată”.

Benny Tai a declarat, săptămâna trecută, că vor desfăşura o manifestaţie similară în fiecare duminică până când vor avea loc acţiunile Occupy Central. Marşurile cer şi mai multor oameni din Hong Kong să participe, a declarat Tai.