Mii de peşti eşuaţi pe plajele din sudul Insulei Gran Canaria [video]

Peşti morţi pe plajele din sudul Insulei Gran Canaria, Spania
Peşti morţi pe plajele din sudul Insulei Gran Canaria, Spania (captură video Youtube)

Coasta de sud a insulei Gran Canaria, Spania, a fost, încă o dată, scena eşuării în masă a peştilor, iar conform datelor comunicate de către primăria oraşului San Bartolome de Tirajana au fost colectate peste 1.000 de kilograme. Peştii eşuaţi sunt cunoscuţi sub numele de “peste trompetă” sau Macroramphosus scolopax.

Deoarece această specie se deplasează în bancuri mari, de multe ori au avut loc episoade ca cel de miercuri 2 ianuarie, mii de peşti trompetă eşuând într-o zonă care cuprindea plaja San Agustin şi Punta de Maspalomas.

În ceea ce priveşte peştii eşuaţi, au fost lansate mai multe ipoteze. Una dintre ele sugera faptul că peştele mort a fost lăsat de vreo barcă de pescuit, deoarece aceştia sunt folosiţi ca momeală vie. Dar, în ultimele ore, ipoteza unei morţi masive din cauze naturale a părut plauzibilă.

Aceşti peşti reprezintă unul dintre alimentele de bază ale tonului şi ale diferitelor cetacee şi, în ultimele zile, prezenţa delfinilor şi tonului în zonă a fost marcantă. Bancurile de peşti caută să scape în apele mai puţin adânci, căutând protecţie şi, datorită numărului lor mare, de multe ori mii de exemplare rămân eşuate pe mal atunci când apa oceanului se retrage, relatează publicaţia Canaria Ahora

Dar, imaginea miilor de peşti morţi pe principalele plaje turistice de pe insulă a provocat îngrijorare în rândul autorităţilor şi i-a uimit pe turiştii care s-au trezit cu o imagine destul de tristă: kilometri de plajă presărată cu peşti morţi.

În ultimele două săptămâni au fost colectate în medie între 20 şi 300 de kilograme pe zi. Tehnicienii de la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria asigură că exemplarele analizate nu au prezentat anomalii care să sugereze că moartea lor a fost provocată prin contaminare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură