Mii de sârbi protestează împotriva aderării ţării lor la UE şi NATO

Mii de oameni au participat la o demonstraţie în Serbia pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de încercările guvernului de a obţine aderarea sârbilor la UE şi NATO.
Un bărbat flutură un steag în timpul unei demonstraţii împotriva NATO în Belgrad, Serbia, 27 martie 2016.
Un bărbat flutură un steag în timpul unei demonstraţii împotriva NATO în Belgrad, Serbia, 27 martie 2016. (Captură Foto)

Manifestanţii au mărşăluit în capitala Belgrad duminică, zi în care s-au marcat cei 17 ani care au trecut de la intervenţia NATO în Serbia în 1999, în timpul războiului sârbo-kosovar.

Oamenii au afişat bannere care îl lăudau pe preşedintele rus Vladimir Putin şi au scandat slogane împotriva deciziei guvernului de a adera la Uniunea Europeană şi NATO.

În decembrie 2015, autorităţile sârbe au făcut un pas înainte în vederea intrării în UE. Totuşi, ele au precizat că ar dori ca ţara să rămână neutră din punct de vedere militar.

Sârbii se vor duce la cabinele de votare în 24 aprilie pentru a decide dacă ţara lor se va îndrepta spre UE sau Rusia.

Partidele sârbe pro-Rusia au cerut ca, împreună cu alegerile generale, să aibă loc şi un referendum cu privire la potenţiala aderare a Serbiei la NATO.

Politicienii pro-ruşi consideră că, dacă populiştii rămân la putere după alegeri, aceştia vor merge mai departe cu planurile privind intrarea ţării în NATO şi se vor alătura de asemenea sancţiunilor occidentale impuse asupra Rusiei datorită implicării sale în conflictul separatist din estul Ucrainei.