Mii de vienezi protestează împotriva guvernului de dreapta al cancelarului Kurz

Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Cancelarul austriac Sebastian Kurz (Getty Images)

Aproximativ 17.000 de persoane, potrivit estimărilor poliţiei, au ieşit sâmbătă pe străzile Vienei pentru a protesta împotriva coaliţiei austriece de guvernare dintre conservatori şi extrema dreaptă la un an după ce aceştia au ajuns la putere, potrivit thelocal.at.

Totuşi, organizatorii protestului au precizat că numărul participanţilor a fost de 50.000.

Mulţi manifestanţi au afişat bannere pe care erau scrise diverse mesaje - precum “Afară cu fasciştii din guvern”, “Rasismul mă enervează” sau “Mai multă iubire, curaj şi unitate” – în timp ce mărşăluiau pe străzile Vienei, înainte de a ajunge la Palatul Imperial Hofburg.

Protestul a avut loc în ajunul primei aniversări de la preluarea puterii de către Partidul Poporului (OeVP) al cancelarului Sebastian Kurz şi partenerul său de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), în 18 decembrie 2017.

În timpul mandatului noii guvernări, Austria – care deţine, de asemenea, preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul acestei luni – a introdus o serie de măsuri anti-imigraţie dure în ultimul an.

Cea mai recentă acţiune a guvernului a fost finalizarea de luna trecută a detaliilor privind reducerea ajutoarelor sociale destinate migranţilor, măsura fiind criticată de diverse grupuri.

“Dorim o Austrie diferită”, a afirmat pentru AFP parlamentarul Andreas Schieder, membru al social-democraţilor din opoziţie (SPOe).

Schieder este principalul candidat al SPOe la alegerile din Parlamentul European ce vor avea loc în mai 2019, când partidele tradiţionale vor avea de înfruntat provocări majore din partea populiştilor eurosceptici şi a partidelor de extremă dreapta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe