Mike Pence: SUA urmăreşte să creeze o nouă forţă spaţială până în 2020

Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Casa Albă a declarat că planurile de creare a forţei spaţiale americane avansează, însă primii paşi nu conţin formarea celei de-a şasea ramuri militare aşa cum a susţinut la începutul acestui an preşedintele Donald Trump.

Administraţia SUA nu prevede crearea unei forţe spaţiale independente înainte de 2020, a afirmat vicepreşedintele american Mike Pence la o conferinţă pe tema spaţială, marţi, în Washington. Pence este şeful Consiliului Naţional Spaţial, un organism guvernamental care a fost reactivat anul trecut pentru a concepe planurile pentru forţa spaţială dorită de Trump, potrivit RFE/RL.

Pence a susţinut că preşedintele Trump va cere în curând Congresului să adune membri ai armatei şi civilii care lucrează în domeniul securităţii spaţiului sub o comandă unificată, similară celei a forţelor speciale din cadrul armatei SUA.

“Consiliul Naţional Spaţial face recomandări preşedintelui pentru a începe să creeze un comandament spaţial unificat, în mare parte aşa cum am creat un comandament al Forţelor Speciale. Haideţi să începem să îi aducem pe toţi sub o comandă unificată”, a declarat el.

Potrivit lui Pence, aproximativ 60.000 de persoane lucrează în prezent în domeniul securităţii spaţiului în SUA, în diverse ramuri ale armatei şi serviciilor de informaţii.

Congresul trebuie să aprobe planurile Casei Albe. Noţiunea creării unei forţe spaţiale pe picior de egalitate cu Armata şi Forţa Aeriană a declanşat controverse în rândul politicienilor, mulţi dintre ei opunându-se cheltuielilor sau dorind ca operaţiunile spaţiale militare să rămână o parte a Forţei Aeriene.

Pence a declarat că administraţia va lucra cu Congresul, începând din 2019, pentru a elabora legea privind crearea unei forţe spaţiale independente până în 2020.

Şeful Forţei Aeriene americane a afirmat luna trecută că pentru a crea o forţă spaţială vor fi necesare aproximativ 13 miliarde de dolari în primii cinci ani pentru un comandament format din 13.000 de persoane.

Armata SUA este alcătuită în prezent din 5 ramuri: forţa terestră, forţa aeriană, forţa navală, infanteria marină şi paza de coastă.

Propunerea de creare a forţei spaţiale a fost criticată pentru faptul că duce la accelerarea militarizării spaţiului, în ciuda tratatelor internaţionale care aparent descriu spaţiul ca un domeniu paşnic.

Însă Pence a susţinut că Rusia şi China deja au operaţiuni militare în spaţiu, adăugând că ameninţările potenţiale în spaţiu includ arme anti-satelit, arme laser, activităţi foarte ameninţătoare pe orbită şi rachete hipersonice.

“Competitorii noştri fac deja aceste lucruri. Spaţiul este un domeniu în care au loc lupte, la fel ca domeniile terestru, aerian şi maritim, iar America va fi la fel de dominantă acolo aşa cum este pe Pământ”, a declarat Pence, marţi, în consiliul spaţial.

Forţa spaţială va fi proiectată pentru a asigura SUA că forţele sale “au libertatea şi flexibilitatea necesare pentru a descuraja şi înfrânge orice ameninţare la adresa securităţii noastre în domeniul luptelor tot mai extinse în spaţiu”, a mai precizat Pence.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe