Mike Pompeo cere Chinei acces internaţional la "numeroase laboratoare" pentru a investiga originea virusului Wuhan

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

Într-un nou interviu exclusiv acordat publicaţiei The National din Emiratele Arabe Unite, miercuri, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că SUA solicită Beijing-ului accesul în toate laboratoarele majore chineze de biologie.

„Noi, în mod colectiv, lumea, încă nu are acces în laboratoarele chineze”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

"Pentru prima dată, Pompeo a menţionat mai multe laboratoare, în afară de Institutul de Virologie din Wuhan (WIV), spunând că accesul în aceste laboratoare ar fi critic pentru determinarea originii virusului".

Reiterând faptul că virusul provine din China, punând la îndoială versiunea oficială a OMS şi afirmaţia că virusul Wuhan ar proveni de la animale, Pompeo a mai spus:

„Aceste laboratoare din China, nu doar Institutul de Virologie Wuhan, există mai multe laboratoare, în care Partidul Comunist Chinez lucrează cu diferite niveluri de agenţi patogeni”, a declarat Pompeo pentru The National. „Este important să existe un efort global ca acei oameni care lucrează cu substanţe periculoase să aibă capacitatea de a preveni eliberarea accidentală.”

Noile declaraţii vor fi, fără îndoială, considerate o altă provocare a Washington-ului de către regimul comunist chinez, în condiţiile în care există temeri că virusul letal care a ruinat deja economiile lumii şi-ar putea avea originea la Institutul de Virologie Wuhan (situat la 8 km de piaţa de animale vii Huanan din Wuhan, unde se presupune că au apărut cazurile de COVID-19).

Pompeo a declarat că aliaţii americani, precum Germania şi Australia, au exprimat sprijin pentru eforturile administraţiei americane de a cerceta până la capăt problema şi a spus în continuare în interviu că „ar fi importantă [determinarea originii virusului, n.r.] nu doar ca o chestiune istorică, ci pentru a putea împiedica asemenea evenimente în viitor... este timpul să existe transparenţă şi acces, astfel încât comunitatea internaţională să poată acţiona".

Începând de săptămâna trecută, mass-media, inclusiv CNN, au început să ia în serios teoriile conform cărora originea focarului ar putea fi în laboratoarele de cercetare de nivel înalt din Wuhan.

"Acest lucru este periculos", a afirmat Pompeo, adăugând: "nu este vorba despre politică, trebuie să cunoaştem natura şi calea pe care a luat-o virusul pentru a salva vieţi, iar acest lucru nu s-a întâmplat, au fost prea lenţi".

În interviul său, Mike Pompeo a criticat din nou Organizaţia Mondială a Sănătăţii, subliniind eşecurile agenţiei internaţionale de sănătate globală în propunerea măsurilor care să stăvilească pandemia.