Mike Pompeo: Toate Institutele Confucius din SUA ar putea fi desfiinţate până la sfârşitul anului

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (Sean Gallup/Getty Images)

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a susţinut că există posibilitatea ca toate Institutele Confucius (IC), finanţate de la Beijing, din campusurile universitare ale SUA să fie forţate să închidă până la sfârşitul anului.

„Cred că toată lumea începe să vadă riscul asociat cu ei şi recrutarea de spioni şi colaboratori în cadrul acestor instituţii”, a declarat Pompeo la 1 septembrie în timpul unui interviu acordat postului Fox Business Network.

Pompeo a adăugat: „Cred că aceste institute văd că eu sper că le vom închide pe toate înainte de sfârşitul acestui an”.

Observaţia lui Pompeo a survenit la mai puţin de o lună după ce Departamentul de Stat al SUA a desemnat o organizaţie non-profit din Washington care promovează IC misiune externă a regimului chinez, Pompeo numind-o „o entitate care promovează campania globală de propagandă şi influenţă malignă a Beijingului în campusurile SUA şi sălile de clasă K12”.

O misiune străină este definită ca o entitate „substanţial deţinută sau controlată efectiv” de un guvern străin. Conform normelor federale, aceste entităţi sunt supuse anumitor cerinţe administrative care sunt aplicate ambasadelor şi consulatelor străine din Statele Unite.

Peste 100 de Institute Confucius au fost înfiinţate în universităţile din SUA din 2004.

Programele de educaţie finanţate de la Beijing au fost supuse controlui amplificat al oficialilor americani din cauza temerilor privind răspândirea propagandei chineze, restricţionarea libertăţii academice şi facilitarea spionajului în sălile de clasă din SUA.

Pe februarie 2019, anchetatorii Senatului american au constatat că Beijingul a acordat mai mult de 158 milioane USD din 2006 pentru ca şcolile americane să deschidă aceste institute.

Ancheta Senatului a constatat, de asemenea, că profesorii chinezi care lucrează la IC ar putea fi daţi afară dacă „încalcă legea chineză” sau „se angajează în activităţi dăunătoare intereselor naţionale ale [Chinei]”.

În interviul acordat marţi la Fox, Pompeo a declarat că guvernul SUA va lua în curând anumite măsuri pentru a aborda furtul de proprietate intelectuală din SUA dezvoltat de către universităţi în China.

"În zilele şi săptămânile următoare ... veţi vedea că Statele Unite ia acest lucru foarte serios ... studenţii care studiază aici în Statele Unite care fac parte din această reţea", a spus el.

Departamentul de Justiţie a trimis în judecată mai mulţi cercetători chinezi pentru că au ascuns faptul că aveau legături cu China sau au furat secrete comerciale în timp ce studiau sau erau angajaţi la colegii din SUA.

Referindu-se la studenţii chinezi, Pompeo a explicat: „Nu toţi sunt spioni, dar mulţi dintre ei sunt supravegheaţi, familiile lor de acasă sunt supravegheate, iar acestea sunt acţiuni ale guvernului chinez, ale Partidul Comunist Chinez în special, de a-i identifica pe cei care ar putea lucra pentru ei”.