Milano: elevii indisciplinaţi sapă pământul în grădina din spatele şcolii

La o scoala din Milano, studenţii indisciplinaţi sunt trimişi să sape pământul în grădina din spatele şcolii.
La o scoala din Milano, studenţii indisciplinaţi sunt trimişi să sape pământul în grădina din spatele şcolii. (pixabay.com)

Un vechi proverb românesc spune că “munca îl înfrumuseţează pe om”. Acest lucru pare să fie cunoscut şi de un profesor de la o şcoală cu specific artistic din Milano, care a găsit o metodă insolită de a-i penaliza pe elevii indisciplinaţi.

Îngrijorat de flagelul tutunului şi al drogurilor uşoare care bântuie printre elevii de liceu, un profesor a descoperit o metodă eficace pentru a-i pedepsi pe elevii indisciplinaţi: săparea pământului în grădina din spatele şcolii.

Domenico Balbi este profesor la o şcoală cu profil artistic - dell’Itsos Albe Steiner - din Milano. Exasperat de lipsa de educaţie de care dau dovadă elevii liceului, dar şi de faptul că îi găseşte deseori fumând în incinta şcolii, Balbi a decis ca indisciplinaţii să plătească o amendă. Şi această amendă nu va fi plătită în euro, ci în ore de săpat în gradina ce se află în spatele şcolii.

Încă din prima zi de şcoală, atât elevii cât şi părinţii acestora sunt anunţaţi că “suspendările şi amenzile în această instituţie sunt echivalente cu săpatul pământului”.

Şi credeţi sau nu, metoda s-a bucurat de susţinere din partea părinţilor, dar şi a elevilor, care iniţial, se gândeau la această activitate ca la o posibilă modalitate uşoară şi poate plăcută de a “scăpa de ore”. Dar odată ce au înţeles cât efort presupune munca la câmp, elevii au ajuns să se gândească de două ori înainte de a încălca regulamentul şcolar. Căci orele de “penalizare” presupun în afară de săparea pământului în spaţiile deja amenajate, greblarea, colectarea de pietre, transportarea manuală a ramurilor şi frunzelor tăiate din copacii bolnavi etc. O activitate deloc uşoară care presupune efort fizic şi oboseală pe măsură.

Profesorul însă nu-i lasă singuri pe elevi. Ba dimpotrivă, munceşte cot la cot cu ei. Iar munca lor a adus schimbări benefice nu doar în comportamentul elevilor, care percep altfel acum noţiunile de “muncă”, “efort”, “reguli”, dar şi în aspectul şcolii.

În grădina din spatele institutului există deja straturi cu roşii şi dovlecei, iar în grădinile interioare au fost cultivate camelii, trandafiri, hortensii şi pomi fructiferi. În viitorul apropiat intenţionează să aducă şi găini de care să aibă grijă. În plus, vor să dea curs unui proiect municipal care deocamdată este în curs de evaluare şi care are ca scop apicultura.

Institutul are caracteristici specifice de formare a elevilor în domeniul divertismentului şi al audiovizualului, iar tinerii care îl frecventează sosesc din întreaga regiune Lombardia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură