Milioane de dolari scufundate în Pacific - unul dintre siturile subacvatice cele mai curioase din lume (video)


"Million Dollar Point", insula Espiritu Santo
"Million Dollar Point", insula Espiritu Santo (captură video)

Echipament militar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial aparţinând Statelor Unite ale Americii a fost descărcat în Pacific. "Deşeuri" în valoare de milioane de dolari, transformate într-unul dintre cele mai curioase situri subacvatice din lume, cunoscut sub numele de "Million Dollar Point".

Buldozere, jeep-uri, camioane, stivuitoare, rezervoare, îmbrăcăminte, geamantane şi chiar sticle de Coca-Cola sunt doar câteva dintre "relicvele" care zac de peste 75 de ani pe fundul oceanului, în faţa coastei Espiritu Santo, cea mai mare insulă a Republicii Vanuatu, situată la vest de Fiji.

Imaginile subacvatice dezvăluie acest cimitir suprarealist, acum colonizat de alge şi peşti. Armata SUA a folosit insula Espiritu Santo ca bază pentru a lansa atacuri împotriva japonezilor, dar a părăsit baza fără să repatrieze echipamentul, care a fost scufundat în perioada august 1945 - decembrie 1947.

După ce vânzarea echipamentelor a eşuat, armata a considerat mai ieftin să arunce totul în mare, creând o nouă structură a fundului mării. O comoară acum irecuperabilă, transformată într-un muzeu subacvatic: echipamentele nu sunt la adâncimi prea mari şi chiar şi cei care nu sunt familiarizaţi cu scufundările cu tuburi de oxigen pot vizita situl echipaţi cu o simplă mască pentru snorkeling.

În aceeaşi insulă Espiritu Santo se află, de asemenea, o altă relicvă subacvatică fascinantă. Este vorba despre transatlanticul President Coolidge - cu o lungime de peste 200 metri şi o lăţime de 25 metri - scufundat la 26 octombrie 1942; acesta se află la o adâncime cuprinsă între 20 şi 60 de metri iar pentru a-l vizita în întregime este nevoie de cel puţin 20 de scufundări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură