Milioane de găuri negre ascunse se pare că drenează încet gazele din Calea Lactee

Gaură neagră
Gaură neagră (Credit: Event Horizon Telescope Collaboration)

Milioane de găuri negre ascunse în Calea Lactee drenează probabil gazele şi praful stelar din galaxia noastră, au anunţat doi astronomi, potrivit Express.co.uk.

Gaura neagră supermasivă V616 Monocerotis este cea mai apropiată de Pământ, la o distanţă de doar 3.300 de ani lumină. Găurile negre supermasive precum V616 sunt zone mari de gravitaţie, aflate în mod tipic în centrul galaxiilor. Dar ar putea exista o altă gaură neagră ascunsă secret, aflată la o distanţă mult mai mică de Terra, în cazul în care doi astrofizicieni japonezi au dreptate. Potrivit astronomilor Daichi Tsuna şi Norita Kawasaki de la Universitatea din Tokyo, ar putea exista aproximativ 100 de milioane de găuri negre ascunse în Calea Lactee.

Astrofizicienii au făcut afirmaţia şocantă într-un studiu publicat în prealabil pe site-ul de arhivare Arxiv.

Cercetătorii consideră că galaxia noastră este intens populată cu un anumit tip de gaură neagră, ce este incredibil de greu de detectat.

Găurile negre tind să aibă tot felul de forme şi mărimi, variind de la găuri negre stelare până la găuri negre supermasive.

Găurile negre supermasive precum Sagittarius A* din centrul Căii Lactee sunt des întâlnite în cosmos.

Totuşi, ar putea exista milioane de aşa-numite “găuri negre izolate” (IBH) răspândite pe cuprinsul Căii Lactee.

Găurile IBH sunt în mod considerabil mai mici decât cele supermasive şi, de asemenea, sunt mai greu de detectat.

Găurile negre absorb toată lumina care ajunge în acel punct, de unde nu mai există nicio cale de scăpare.

Drept urmare, găurile negre sunt aproape imposibil de observat în mod direct de pe Pământ.

Găurile negre care absorb o cantitate mare de materiale, emit cantităţi mari de raze X şi ajută la dezvăluirea locului în care se află.

Găurile negre izolate sunt o excepţie de la această regulă, deoarece nu sunt suficient de eficiente în transformarea materialului stelar pe care îl absorb în raze X detectabile.

Dar cei doi astrofizicieni japonezi speră să detecteze potenţialele milioane de găuri negre prin alte mijloace, precum unde radio.

Cei doi au scris în studiul lor: „Pe lângă cele câteva zeci de găuri negre cu masă stelară descoperite în sistemele binare, se presupune că în jur de o sută de milioane de găuri negre izolate sunt ascunse în galaxia noastră.

„Deşi unele IBH-uri sunt capabile să acumuleze materie din mediul interstelar, fluxul de dezvoltare este de regulă slab şi, prin urmare, ineficient din punct de vedere al radiaţiilor, rezultând într-o scurge semnificativă de material.

„Studiem accelerarea electronilor generată de şocul format între această scurgere şi materialul din mediul înconjurător, precum şi emisia ulterioară de sincrotron radio provenită din electronii acceleraţi”.

Pe măsură ce o gaură neagră absoarbe gazul şi praful stelar ce plutesc în spaţiul dintre stele, o cantitate mare de material este eliberată din nou în spaţiu la viteze mari.

Dacă materialul stelar se deplasează suficient de rapid pentru a produce unde radio, cercetătorii de pe Pământ ar trebui să fie capabili să urmărească semnalele înapoi până la găurile negre.