Milioane de oameni din numeroase ţări mărşăluiesc împotriva lui Trump

Prima zi a lui Trump în calitate de preşedinte al SUA a aparţinut de fapt femeilor care i se opun. Marşul Femeilor în Washington şi alte câteva sute de evenimente similare au atras milioane de participanţi în jurul lumii.
Marşul Femeilor în Washington, 21 ianuarie 2017.
Marşul Femeilor în Washington, 21 ianuarie 2017. (Aaron P. Bernstein/Getty Images)

S-ar putea spune că prezenţa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump nu fost masivă, dar nu acelaşi lucru poate fi spus despre Marşul Femeilor din Washington şi sutele de evenimentele similare din diverse ţări, care au avut loc sâmbătă.

Milioane de oameni, în mare parte femei, au ieşit pe străzi în întreaga lume – inclusiv Antarctica – pentru a protesta, cel puţin parţial, împotriva presupusei ostilităţii a noului preşedinte american faţă de femei şi minorităţi şi pentru a cere recunoaşterea drepturilor acestor grupuri.

Preşedintele Trump nu a făcut niciun comentariu despre proteste, deşi a trecut pe lângă unii manifestanţi în timpul vizitei sale la sediul CIA din nordul statului Virginia. În ciuda faptului că a comparat recent CIA cu Germania nazistă, Trump a declarat sâmbătă oficialilor agenţiei că îi susţine 100%. Apoi, el a criticat mass media pentru că a raportat despre prezenţa scăzută la festivităţile organizate pentru învestirea sa oficială.

Deşi nimeni din administraţia Trump nu a comentat în legătură cu protestele internaţionale, fiul lui Michael Flynn, consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, a sugerat în glumă pe Twitter că femeile mărşăluiesc deoarece doresc manichiură gratis. Michael Flynn Jr. a susţinut că femeile “au deja drepturi egale” şi a declarat că ele ar avea şi salarii egale.

Pe lângă marşuri similare organizate în Cape Town, Tokyo şi Tel Aviv, cel puţin şase evenimente de solidaritate au fost organizate pe cuprinsul Germaniei – în Bonn, Heidelberg, Berlin, Düsseldorf, Frankfurt şi München. Oficialii germani fie s-au abţinut să aibă vreo reacţie, fie l-au criticat puternic pe preşedintele Trump în timpul ceremoniei sale de învestire.

În seara zilei de sâmbătă, în Washington, manifestanţii au refuzat să se disperseze şi şi-au continuat protestul. Conform poliţiei locale, în ciuda numărului masiv de manifestanţi, ziua a fost una complet paşnică. Comparativ cu cele 200 de arestări făcute vineri, după ciocniri între manifestanţi anti-Trump şi poliţie în timpul învestirii preşedintelui ales, nimeni nu a fost reţinut la evenimentul de sâmbătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe