Milioane de tone de cereale din China sunt contaminate cu metale grele

Ţăranii culeg grâul pe un câmp la 29 mai 2011, în Huaibei, provincia Anhui din China. Suprafeţe masive de teren agricol în China sunt contaminate cu metale grele, potrivit unui studiu făcut pe durata a opt ani, care a fost ulterior suprimat, de mai multe agenţii de stat.
Ţăranii culeg grâul pe un câmp la 29 mai 2011, în Huaibei, provincia Anhui din China. Suprafeţe masive de teren agricol în China sunt contaminate cu metale grele, potrivit unui studiu făcut pe durata a opt ani, care a fost ulterior suprimat, de mai multe agenţii de stat. (ChinaFotoPress / Getty Images)

Cel puţin 36.000 de hectare de teren agricol din China sunt contaminate cu metale grele la niveluri excesive, potrivit unui document emis de Ministerul Protecţiei Mediului din China. Drept rezultat, în fiecare an, 12 milioane de tone de culturi recoltate în China sunt contaminate, ceea ce se traduce în 20 de miliarde de yuani (3,2 miliarde de dolari) de pierderi economice anuale.

Potrivit publicaţiei Time, Ministerul Protecţiei Mediului şi Ministerul Terenurilor şi Resurselor au efectuat în 2006 o investigaţie la nivel naţional privind poluarea solului. Pentru evitarea erorilor, terenul supravegheat a fost împărţit în parcele pătrate de 4 pe 4 kilometri, folosind tehnologia GPS, şi au fost luate probe de sol din fiecare parcelă. Ancheta a durat trei ani până să fie finalizată, fiind implicaţi aproximativ 20.000 de angajaţi pentru colectarea şi analizarea probelor de sol, din întreaga ţară.

Investigaţia a costat 1.000 de milioane de yuani, dar rezultatele sale nu au fost niciodată făcute publice. La 31 ianuarie în acest an, Dong Zhengwei, un avocat stabilit în Beijing, a depus o cerere la Ministerul Protecţiei Mediului solicitând-i să "publice datele din ancheta de poluare a solului la nivel naţional, precum şi cauzele poluării". Ministerul nu i-a răspuns niciodată lui Dong.

Deşi ministerul nu a publicat niciodată oficial raportul de investigaţie complet, se pare că anumite părţi ale raportului au ieşit ulterior la iveală devenind publice.

Orez otrăvit

Potrivit documentelor ce au ieşit la lumină şi au apărut recent pe Internet, poluarea industrială pe termen lung a dus la acumularea de produse chimice agricole, metale grele şi poluanţi organici non-biodegradabili în solurile din regiunile dezvoltate, cum ar fi Delta Râului Perla, Delta Râului Yangtze şi Bohai Rim.

Regiunile poluate sunt, de asemenea, în curs de extindere. S-a dovedit că în unele oraşe din sudul Chinei, jumătate din terenurile agricole sunt poluate cu metale grele toxice, cum ar fi cadmiu, arsenic, mercur, precum şi compuşi pe bază de petrol. În Delta Yangtze, 10% din terenurile agricole eşantionate s-au dovedit nepotrivite pentru cultivare din cauza poluării cu metale grele.

Documentul a evidenţiat că până la 10 milioane de hectare, sau peste 10% din terenurile agricole din China, au fost contaminate cu metale grele, iar cea mai mare poluare s-a înregistrat în regiunile mai dezvoltate economic.

În 2002, Institutul Naţional de Cercetare a Orezului din China a efectuat teste pe eşantioane de orez de pe pieţele din întreaga ţară. Rezultatul a arătat că 28% din eşantionul de orez conţinea plumb în cantităţi mari şi 10,3% aveau cadmiu în cantităţi mari. În 2007, profesorul Pan Genxing de la Universitatea Agrară Nanjing a condus un grup de cercetare într-un studiu similar la nivel naţional, care, de asemenea a constatat că aproximativ 10% din orezul de pe pieţele din China conţinea cadmiu.

Dependenţa de importuri

Impactul imediat al poluării solului este prejudiciul pe care îl aceasta îl aduce producţiei de alimente. În fiecare an, cel puţin 10 milioane de tone de orez sunt pierdute din cauza poluării cu pesticide, îngrăşăminte şi deşeuri industriale, potrivit lui Li Fasheng, un cercetător de la Departamentul de Control al Poluării Solului din cadrul Academiei Chineze de Cercetare a Ştiinţelor Mediului, care a făcut declaraţii mass-mediei chineze.

Conform lui Han Jun, directorul adjunct al Centrului de Dezvoltarea Cercetării din cadrul Departamentului de Stat al Chinei, "China a importat 80,25 milioane de tone de cereale în 2012. Presupunând că o persoană consumă în medie 400 kg de cereale pe an, doar anul trecut am importat cereale suficiente pentru a hrăni 190 milioane de oameni din China".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe